Főoldal / Szolgáltatásaink / Szelektív hulladékgyűjtés / Zöldhulladék gyűjtés

Hulladékkezelés

Kerti zöldhulladék-gyűjtés

 

VÁLTOZÁS! KÉRJÜK, OLVASSA EL FIGYELMESEN!

 

Társaságunk megkezdte a biológiailag lebomló gyűjtőzsákok árusítását

IX. kerület Ecseri út 8-12 szám alatti ügyfélszolgálati irodájában,

II. kerület Fő utca 47. szám alatti Budai Ügyfészolgálati Központjában,

valamint a lakossági hulladékudvarokban.

 

A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, fűnyíráskor is fontos, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságra, és a zöldhulladék-gyűjtést válasszuk! Ugyanis az így begyűjtésre kerülő zöldhulladék (fa- és bokornyesedék, nyírt fű, gyom), ahelyett, hogy elégetnék vagy lerakóra kerülne, komposztálás után újra visszakerül a természetes körforgásba.


Emiatt is fontos, hogy odafigyeljünk, mi kerül a zöldhulladék-gyűjtő zsákba. Semmiképpen se tegyünk bele fenyő- és tujaféléket, vagy diófalevelet és -gallyakat, ugyanis az előbbiek magas gyanta-, az utóbbiak magas olaj- és mérgezőanyag tartalmuk miatt nehezítik a komposztálás folyamatát.

 

Továbbá ügyeljünk rá, hogy a zsákba csak és kizárólag zöldhulladék kerüljön!
 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság mint hulladékgazdálkodási közszolgáltató, 2005 óta szállítja el járatrendszerben Budapest mind a tizenkilenc zöldövezetes kerületéből a kerti zöldhulladékot, amelyet ezután a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban komposztálnak.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet alapján 2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján komposztálják.

 

A rendelet alapján Társaságunk 2015. december 31-ig a "hagyományos" FKF logós műanyag zsákokban szállította el a zöldhulladékot. 2016. május 31.-ig a lakosság kommunális hulladékot helyezhet ki ezekben a zsákokban. Az önkormányzatok által vásárolt zsákokat az alkalmazásukban lévő közmunkások közterületen lévő hulladékgyűjtésre használhatják a saját edényeik mellé kihelyezve.

 

Az új, biológiailag lebomló 100 l-es zöldhulladék-gyűjtő zsák a lakosság számára 320 Ft/db áron elérhető Ecseri Úti Központi Ügyfélszolgálati Kirendeltségünkön, Budai Ügyfészolgálati Központunkban (itt egyelőre csak bankártyás fizetés lehetséges), továbbá a Társaságunk által működtetett hulladékgyűjtő udvarokban. A készlet feltöltése hulladékudvarainkban folyamatosan történik, a nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk Önnek a telefonon történő előzetes érdeklődést a rendelkezésre álló mennyiségről.

 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy Társaságunk saját értékesítő pontjain kizárólag készpénzes fizetésre van lehetőség. A zsákok ára az egyes viszonteladói partereinknél a fenti ártól eltérő lehet.

 

Előreláthatóan júniusban áll majd rendelkezésre az a zsákmennyiség, mellyel megkezdhető viszonteladói partnereink és az önkormányzatok kiszolgálása. Addig is szíves türelmüket kérjük!

 

A kerti zöldhulladék járatszerű begyűjtésének kezdete: 2016. március 21.

TÁRSASÁGUNK NÉHÁNY HELYEN MÓDOSÍTOTTA A KÖRZETHATÁROKAT, EZÉRT KÉRJÜK, FIGYELMESEN NÉZZE MEG A TÉRKÉPET ÉS A SZÁLLÍTÁSI NAPOKAT!

Az egyes kerületeken belüli zöldhulladék kihelyezés időpontjáért kattintson az adott kerület térképére.

 

I. kerület

II. kerület

III. kerület

IV. kerület

VIII. kerület

X. kerület

XI. kerület

XII. kerület

XIII. kerület

XIV. kerület

XV. kerület

XVI. kerület

XVII. kerület

XVIII. kerület

XIX. kerület


XX. kerület

XXI. kerület

XXII. kerület

 

XXIII. kerület

 

 

Társaságunk 2015. végéig támogatta az önkormányzatokat komposztáló tartályok beszerzésével.

 

Javasoljuk, hogy azok a lakosok, akik csatlakozni szeretnének, és otthon saját célra hasznosítanák az ingatlanukon keletkezett zöldhulladékot, érdeklődjenek a kerületi polgármesteri hivatalnál, hogy van-e folyamatban ilyen akciójuk. 
 

 

 


 

Válassza a zöld megoldást! Válassza a zöldhulladék-gyűjtést!

 

Használja kerti zöldhulladékgyűjtő-zsákjainkat!