Főoldal / Vállalatról / Létesítményeink / Pusztazámori Regionális Hulladéklerakó

Vállalatról

Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ

Budapest területén évente mintegy 700 000 tonna települési szilárd hulladék keletkezik, amelyből 420 000 tonna a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben kerül termikus hasznosításra. A fennmaradó mennyiséget a Dunakeszi 2. sz. hulladéklerakón, valamint a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban ártalmatlanítják.


Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő KözpontA pusztazámori hulladéklerakó építése 1999 áprilisában kezdődött meg és 2000 augusztusában fejeződött be. Érdekessége, hogy a területen az építkezés során egy avarkori temetőt tártak fel, 1247 sírral és számos korabeli tárggyal. A hulladékkezelő központ területe az M7-es autópálya közelében, Pusztazámor község közigazgatási határán belül található. A környező települések, Pusztazámor, Sóskút, Tárnok, Gyúró és Tordas a lerakótól viszonylag távol, 3-5 kilométerre helyezkednek el. A hulladékszállító járművek az M7-es autópályáról közelítik meg a létesítményt, így nem érintik a lakott területeket.


A hulladékkezelő központ egy 91 hektáros területen helyezkedik el és teljes körű műszaki védelemmel rendelkezik. A hulladéklerakó környezetvédelmi ellenőrzését 19 db talajvíz-figyelőkút, valamint felszíni vízmintavételi, zaj-rezgésvédelmi, talajvédelmi, levegőminőség-ellenőrző mérőpontok biztosítják. A hulladékkezelő központban akkreditált környezetvédelmi és hulladékvizsgáló laboratórium működik.


A hulladékkezelő központ fogadja és ártalmatlanítja Budapest szilárd települési hulladékainak mintegy 35%-át, valamint a lerakót övező térség Pest és Fejér megyéhez tartozó kilenc településének hulladékát, és emellett – közszolgáltatás keretében, illetve egyedi megrendelésekre – hulladékgyűjtést, -szállítást végez a lerakót övező településeken. A hulladékkezelő központban működik egy, a lakosság által szelektíven gyűjtött és hasznosítható hulladékok, valamint egyes, a lakosságnál keletkező veszélyes hulladékok begyűjtését biztosító hulladékudvar. 2005-ben helyezték üzembe a szelektíven gyűjtött zöldhulladékok hasznosítását végző, 2013-ban 30 000 t/év kapacitásra bővített komposztáló telepet. Az itt előállított komposzt a lerakó folyamatos rekultivációjánál (rekultiváció [latin eredetű szó]: Az emberi beavatkozás miatt elpusztult természeti környezet, különösen növényzettudatos helyreállítása talajjavítással, ültetéssel.) kerül felhasználásra.

 

A beérkezett hulladékok azonosítást, ellenőrzést, mérlegelést és számítógépes regisztrálást követően kerülnek a hulladéklerakó térre. A hulladéklerakó felületének takarása a bővítési területről folyamatosan fejtett és a lerakóra szállított földdel történik. Az Európai Unió legszigorúbb környezetvédelmi előírásainak megfelelően a hulladékkezelő központban működő hulladéklerakót folyamatosan rekultiválják, előírt talajrétegekkel fedik be, és növényzetet telepítenek rá, hogy a tájba illő esztétikus látványt teremtsenek.


A Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság elkötelezett a környezet védelme mellett. A Pusztazámori Regionális Hulladékkelező Központ fejlesztése, bővítése a fenntartható fejlődés elvének szem előtt tartásával történik. Az FKF Nonprofit Zrt. célja az, hogy a hulladéklerakó sok éven keresztül gondoskodjék a Budapesten és környékén keletkező hulladék ártalmatlanításáról.


További információkért, érdekességekért olvassa el a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központról készült kiadványunkat!

A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő KözpontA Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ