Köszöntjük az FKF Nonprofit Zrt Szemléletformáló és Újrahasználati Központ honlapján!

FKF a környezettudatosság jegyében

A fogyasztói társadalom által termelt hulladék, és annak korszerű feldolgozása globális világunk egyik legnagyobb kihívása. A környezetbarát hulladékgazdálkodás napjainkban már nem ér véget a háztartásban keletkező hulladékok begyűjtésével és elszállításával. A modern hulladékfeldolgozási, hulladékgyűjtési technológiák, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások széles körű elterjedése azt mutatja, hogy a társadalom részéről is egyre nagyobb az igény arra, hogy a környezet megóvása érdekében többet tegyünk annál, mint hogy a szemetet elhelyezzük a kukákban. Éppen ezért az FKF Nonprofit Zrt. fontosnak tartja, hogy a fenntartható hulladékgazdálkodás fejlesztése mellett a környezettudatos gondolkodás és magatartás szemléletmódjának elsajátítása a felnőtt lakosságon túl a fiatalabb generációkhoz is eljusson.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. a Budapest Főváros Önkormányzata által, a térség hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztéséhez benyújtott pályázat keretében helyezte üzembe a főváros két pontján a Magyarországon egyedülálló Szemléletformáló és Újrahasználati Központokat. A Központok célja, hogy a hulladékok korszerű szelektív begyűjtése, és a már használt termékek újrahasználatának biztosítása mellett lehetőséget nyújtsanak szemléletformáló előadások, foglalkozások, interaktív tanórák megtartására oktatótermi, valamint szabadtéri körülmények között.


 

TH1

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok előnyei

  • A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok által
    • csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége
    • növekszik az újrahasznosított hulladékok aránya
    • az újrahasznosítás növekedésével csökken az elsődleges nyersanyagok felhasználása.
  • A főváros meglévő hulladékgazdálkodási rendszere új, korszerű technológiákkal egészül ki, biztosítva a hulladékgazdálkodási rendszer hosszú távú fenntarthatóságát
  • A tárgyakat, használati eszközöket tulajdonosa - szakmai elbírálást követően - díjmentesen leadhatja, és azt bárki más jelképes összegért átveheti, ezáltal újrahasználatra alkalmas, megfelelő minőségű tárgyak cseréje valósulhat meg.
  • Helyszínt biztosítanak szakmai konferenciák, oktató jellegű gyermekfoglalkozások, tanórák, előadások megtartására (játékos-oktató installációk, öko-játszótér is megtalálható a létesítményekben) a környezettudatos szemléletmód kialakítása jegyében.

Szelektív udvarok

Szelektív hulladékgyűjtő udvari funkció

A háztartásokban keletkező hulladék bizonyos része újrahasznosítható. A hasznosításnak számtalan módja létezik, amelyek környezetkímélő módon járulnak hozzá a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához. A lakossági hulladékudvarokban sok szelektíven gyűjtött hulladéktípus helyezhető el szakszerűen, hogy azok az újrahasznosítási folyamat körébe visszakerülhessenek.

Részletek »

Újrahasználat

Újrahasználati központ funkció

Észre sem vesszünk, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos, vagy újragondolva annak gyakorlati hasznát, adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani azokat.

Részletek »

Szemléletformálás

Szemléletformáló funkció - szemléletformálás

Az FKF Nonprofit Zrt. fontos feladatának tartja, hogy a korszerű hulladékgazdálkodás megvalósítása, ellátása mellett támogassa a környezet védelmét, a környezettudatos gondolkodás és magatartás elterjesztését.

Részletek »


© 2017 FKF Nonprofit Zrt.