Újrahasználati központ

 

Újrahasználati központ

Észre sem vesszünk, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos, vagy újragondolva annak gyakorlati hasznát, adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani azokat. Az így feleslegesnek ítélt, számunkra már értéktelen, de más számára még hasznos holmik, nemcsak a környezettudatos életvitelhez járulnak hozzá, hanem fontos szerepet játszanak abban is, hogy javítsák mások életminőségét azáltal, hogy újrahasznosulnak.


Újrahasználat a Szemléletformáló és Újrahasználati Központokban

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok célja, hogy megismertessék a lakossággal a már használt, de újrahasználható termékek értékét. A Központokban működő raktározási rendszernek köszönhetően a budapesti lakosok ingyenesen adhatják le a feleslegessé vált tárgyaikat regisztrálás után, míg a tárgyak elvitelére szintén regisztrálás után a csekély raktározási díj készpénzes megfizetése után van lehetősége akár a vidéki lakosságnak is. Az átvételre szánt termékek esetében fontos szempont, hogy azok jó állapotúak, megfelelő minőségűek legyenek, azok eredeti rendeltetésük szerint mások számára még használhatóak legyenek. A Központokban szakképzett munkatársak segítik a szolgáltatással kapcsolatos tevékenységek lebonyolítását.

 

TH2

Újrahasználati részleg – használati útmutató:

Mi az újrahasználati funkció, mi a célja?

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központ újrahasználattal foglalkozó részlege a lakosságtól a számára már megunt vagy feleslegessé vált, ugyanakkor más számára még használható tárgyait veszi át díjmentesen.

Célja az átvett tárgyak minél nagyobb arányú lakossághoz való visszajuttatása, ezzel a hulladékkeletkezés csökkentése, az újrahasználati arány növelése. Bár társaságunk alapvetően szociális területen nem tevékenykedik, de a SZÚK újrahasználati részleg működésével előálló járulékos haszon, hogy a létesítményben mindenki, így a rászorulók is igen jutányos áron juthatnak hasznos tárgyakhoz.

Mi adható le újrahasználatra a Központokban?

Az Újrahasználati Központokban olyan tárgyak adhatóak le, amelyek eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik, tökéletesen használható állapotban vannak. Pl.: babafelszerelés, játék, sporteszköz, bútor, könyv, konyhafelszerelés, lakberendezési tárgy, szerszám, DVD, stb. Elektromos árammal működő eszközök leadására érintésvédelmi okokból nincs lehetőség.

Mik a tárgyak újrahasználatra való átvételének feltételei?

Az Újrahasználati Központokban leadni csak a használható állapotban lévő tárgyakat lehet. A beszállításkor ezt a dolgozók szemrevételezéssel ellenőrzik. Azon tárgyak, amelyek nem alkalmasak eredeti rendeltetésük szerinti használatra, azokat csak anyaguk szerint elkülönítve, hulladékként lehet elhelyezni a hulladékudvarban a mindenkori hulladékudvari átvétel feltételei szerint.

Tárgyak leadására csak budapesti lakosoknak van lehetősége, fényképes személyazonosító igazolvány és lakcímkártya bemutatása mellett. A személyes adatok a rendszerben rögzítésre kerülnek, az átadó lakos nyilatkozik a behozott tárgy tekintetében az újrahasználati célú lemondó szándékáról. A regisztrációt, illetve a leadott tárggyal kapcsolatos adminisztrációt követően minden behozott tárgyról átvételi elismervényt adunk.

Milyen feltételekkel vihetők el a leadott tárgyak?

A Központokban az FKF Nonprofit Zrt. raktározza az újrahasználatra átvett tárgyakat. A tárgyak kiváltásának, „megvásárlásának” feltétele a regisztráció - amihez fényképes személyazonosító igazolvány és lakcímkártya -, illetve a tárolási, raktározási díj készpénzes megfizetése szükséges. Minden vásárló kiadási bizonylatot, illetve számlát kap a tranzakcióról.

A tárgyakért felszámolt raktározási díj azok méretének függvényében változik.

A tárolási díjtételek:

  • 127,- Ft (100,- Ft + áfa)
  • 635,- Ft (500,- Ft + áfa)
  • 1270,- Ft (1000,- Ft + áfa)
  • 6350,- Ft (5000,- Ft + áfa)
  • 12700,- Ft (10000,- Ft + áfa)

Elérhetőség:

XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központ
Cím: 1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166.

Újrahasználati részleg: 06 20 221 6171
A telefonszámon csak a nyitva tartással és a működéssel kapcsolatos információkról tájékozódhat!

XVIII. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központ
Cím: 1186 Budapest, Besence u. 1/A.

Újrahasználati részleg: 06 20 221 7139
A telefonszámon csak a nyitva tartással és a működéssel kapcsolatos információkról tájékozódhat!

Nyitvatartási idő:

Hulladékudvar és újrahasználati részleg:
Hétfő-szombat: 8:00-20:00


© 2017 FKF Nonprofit Zrt.