126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Budaörsön az FKF látja el január 1-től a hulladékszállítást

Január 04.
Főoldali hírek
Budaörsön az FKF látja el január 1-től a hulladékszállítást

Budaörs város Önkormányzatának döntése alapján idén január 1-től a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) keretein belül működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió végzi a hulladékszállítási közszolgáltatást.

Budapest több mint 125 éves hulladékgazdálkodási közszolgáltatója, az FKF mostantól a 31 ezres lélekszámú településen is üríti a lakossági és céges kukákat, mintegy tízezer háztartástól és több mint 500 gazdálkodó szervezettől szállítja el és kezeli a tartályokba tett, illetve hulladékgyűjtő zsákokban kihelyezett települési szilárd hulladékot. A BKM divíziója a feladatot kizárólag saját dolgozóival és saját infrastruktúrával látja el, így nincs szükség további alvállalkozók bevonására.

Az FKF már rendelkezik tapasztalatokkal a Budapest környéki települések kiszolgálásában. A fővárosi közszolgáltató mostani megbízása ugyanakkor azért is különös jelentőségű, mert az elmúlt években az FKF-nél ez a legnagyobb volumenű szolgáltatási terület-növekedés, azaz a legnagyobb mértékű piacbővülés. A budaörsi közszolgáltatás átvétele fontos lépés a hulladékgazdálkodásban 2023 derekától esedékes országos koncessziós rendszerre történő átállás szempontjából is, és része a Budapesti Közművek keretein belül működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió felkészülésének, működési hatékonyság javításának.

„A jogszabályi keretek sajnos évek óta nem teszik lehetővé, hogy Budaörs saját maga gondoskodjon a hulladékának elszállításáról. Az évek során viszont számtalan jogos panasz érkezett, mert visszaesett a szolgáltatás színvonala. Megoldást kellett keresnünk. 2022. január elsejétől a BKM FKF Hulladékgazdálkodási Divízióját bíztuk meg a feladat ellátásával. Azt várjuk a váltástól, hogy ezzel a nagy tapasztalattal rendelkező céggel, – amelynek komoly, specializált gépparkja van és saját energetikai hulladékhasznosító művel, valamint hulladéklerakóval is rendelkezik a városunk közelében –, végre közmegelégedéssel valósul meg Budaörs számára ez a nagyon fontos közszolgáltatás” – fogalmazott a változás kapcsán Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere.

A változásokról az FKF az önkormányzattal egyeztetve, a postaládákba eljuttatott szórólapon tájékoztatta a lakosságot, és honlapján, a https://www.fkf.hu/budaors címen is megtalálhatók a szolgáltatással kapcsolatos, folyamatosan bővülő információik. Emellett a Társaság változatlan helyszínen látja el ügyfélszolgálati feladatait, és kezeli a lakossági megkereséseket. Az FKF egyúttal kéri Budaörs lakosságát és intézményeit, hogy a kezdeti időszakban az esetleges átmeneti átállási folyamatokat megértéssel kezelje, és minden esetben forduljon a már ismert elérhetőségeken keresztül a munkatársaikhoz.

A Budapesti Közművek jelenlegi teljes munkavállalói létszáma 4479 fő, ami magasabb, mint korábban volt. Ennek ellenére, a Budaörsi terjeszkedéstől függetlenül, számos hiányszakmában még keresik a szakembereket, jelenleg összesen 232 betöltetlen státusz van a BKM Nonprofit Zrt.-nél, - szellemi és fizikai munkakörök egyaránt.

Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

FKF Hulladékgazdálkodási Divízió