125 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Február 21-én kezdődik a 2020. évi lakossági lomtalanítás Budapesten

Február 14.
Főoldali hírek
Február 21-én kezdődik a 2020. évi lakossági lomtalanítás Budapesten

A kikészítési időpontok betartásával a lakosság nagyon sokat tehet a közterületi rendért és tisztaságért - Szemléletformáló és Újrahasználati Központok – alternatíva a lomtalanításra

Február 21-én pénteken, a lomok kikészítésével - elsőként az V. kerületben - megkezdődik az idei lakossági lomtalanítás.

Az elszállítást az előző évek gyakorlatával megegyező módon végzi az FKF Nonprofit Zrt.

A lomtalanítási időpontokat a kerületi önkormányzatokkal történt előzetes egyeztetést követően határozzuk meg, melynek során figyelembe vettük a hivatalos nemzeti, vallási és kegyeleti ünnepeket is, amikor ez a szolgáltatásunk szünetel. A kerületeket körzetekre osztottuk, ezzel biztosítható, hogy a lomokat koncentráltan szállíthassuk el, így rövidebb ideig okoz kellemetlenséget a lakóknak, nehézséget a gyalogosoknak és a gépkocsival közlekedőknek.

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében az FKF Nonprofit Zrt. arra kéri a lakosságot, hogy tartsák be a tájékoztató anyagban leírtakat, és csak nagydarabos, nem veszélyes hulladékot helyezzenek ki a körzetükre vonatkozó kikészítés napján 18 óra után! A lomok kihelyezési időpontjainak betartását a kerületi közterület-felügyeletek, illetve a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai ellenőrzik, akik szükség esetén intézkedhetnek.

Közterület-szennyezési szabálysértést követ el, aki a jelzettől eltérő időpontban, vagy nem a kijelölt helyre rakja ki a lomokat. Büntetési tétele 150.000.-Ft-ig terjedhet.

Az FKF Nonprofit Zrt. Budapest több mint 950.000 háztartását 7-10 nappal az adott körzetben kezdődő lomtalanítást megelőzően a postaládákba eljuttatott hírlevélben tájékoztatja a lomok kihelyezésének időpontjáról. Tájékoztatónk általános információkat tartalmaz. Célja a lomtalanítás lebonyolításának ismertetése, továbbá, hogy a lakosok választ kaphassanak a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is:

  • mit lehet kikészíteni és mit nem,
  • hová és hogyan helyezzék ki feleslegessé vált használati tárgyaikat,
  • milyen módon lehet a jelzettől eltérő időpontban, vagy sürgősen elszállíttatni a lomot stb.  

A kerületi lomtalanítási időpontok folyamatosan bővülő listája megtalálható Társaságunk honlapján a www.fkf.hu címen. A lakóhely pontos megadásával telefonon 06-80/353-353-as ügyfélszolgálati számunkon, valamint írásban az fkfzrt@fkf.hu elektronikus levélcímen is érdeklődhetnek. Az így adott előzetes információ csak tájékoztató jellegű, a hivatalos tudnivalókat a háztartásokba eljuttatott hírlevelünk tartalmazza.

A háztartásokban keletkező veszélyes, illetve egyéb, különleges kezelést igénylő hulladékok átvételére Társaságunk minden lomtalanítási körzethez tartozóan, az elszállítás napján ideiglenes gyűjtőpontot üzemeltet, amelynek helyszínéről és a leadható veszélyes, illetve  egyéb, különleges kezelést igénylő anyagok fajtánkénti mennyiségéről a lomok kihelyezésének időpontját tartalmazó hírlevelünkben tájékoztatjuk a lakosságot.

Társaságunk a lomtalanítást követően elvégzi az úttest takarítását. Az ingatlan előtti terület, valamint járdaszakasz takarítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége.

A budapestieknek 2016. nyarától lehetősége van arra, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható használati tárgyaikat, bútoraikat ne a lomtalanításkor tegyék ki a közterületekre, hanem ingyenesen leadhatják két Szemléletformáló és Újrahasználati Központunkban, amelyek egész évben elérhetőek.

Erről honlapunkon, az alábbi elérhetőségen olvashatnak részletesebben:

https://www.fkf.hu/szemleletformalo-kozpontok

Címeik: 1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166.

1186 Budapest, Besence utca 1/A

Letölthető általános tájékoztató a lomtalanításról »»»

Budapest, 2020. február 14.

Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság


További részletek:

https://www.fkf.hu/tajekoztato-2020-evi-lomtalanitasrol