126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Sok százezer karácsonyfát szállít el az ünnepeket követően az FKF Nonprofit Zrt.

Január 07.
Főoldali hírek
Sok százezer karácsonyfát szállít el az ünnepeket követően az FKF Nonprofit Zrt.

2019.01.07 15:40


Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a FKF Nonprofit Zrt. szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen becslések szerint mintegy 500-600.000 tűlevelű kerül ki az utcára, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve hasznosításukat megoldani.

A Társaság tapasztalatai szerint általában Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve külön gyűjtőjárművel gyűjtjük össze a nagyméretű fákat.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé az ürítés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját, figyelni kell azonban arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből termikus hasznosítással (elégetéssel) több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt, és villamos áramot.

Az FKF Nonprofit Zrt. munkavégzéseivel kapcsolatos információkat, valamint a kijelölt gyűjtőhelyek listáját kerületi bontásban megtalálják a társaság honlapján, a www.fkf.hu címen a „FENYŐFA GYŰJTŐHELYEK CÍMJEGYZÉKE 2018/2019 TELÉN” bannerre kattintva, vagy érdeklődhetnek a
06 80 353 353-as telefonszámon is.

Fővárosi Közterület-fenntartó Zárkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság