126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Újraindítjuk a lakossági lomtalanítást Budapesten

Június 16.
Főoldali hírek, Koronavírus, Koronavírus hulladékszállítás, hulladékleadás, Koronavírus lomtalanítás
Újraindítjuk a lakossági lomtalanítást Budapesten

Társaságunk a járvány miatt kimaradt kerületek lakói részére külön kompenzációs szolgáltatási csomagot állított össze

Az FKF Nonprofit Zrt. a járvány enyhülésére tekintettel a lehetséges legkorábbi időpontban, 2020. július 6-án újraindítja a lakossági lomtalanítást Budapesten. Annak érdekében, hogy ez a fontos szolgáltatás a leghamarabb folytatódhasson, a program a kerületi önkormányzatokkal korábban egyeztetett menetrend szerint indul újra. Ennek megfelelően elsőként a XIV. kerületben kerül sor a nagydarabos hulladék elszállítására.

A három hónapos rendkívüli járványhelyzet miatt Budapesten összesen 61 nap, így 61 körzet lomtalanítása maradt el.

Társaságunk az elmaradt kerületek lakói részére kompenzációs szolgáltatási csomagot állított össze, amely szintén július 6.-tól érhető el. A csomagban az érintett kerületi lakosok részére - telefonon történő előzetes időpont egyeztetést követően - 150 kg helyett, az év végéig 400 kg/háztartás lom díjmentes beszállítására biztosít lehetőséget a XV. kerület, Károlyi Sándor utca 166. és XXII. kerület, Nagytétényi út 335. címen található hulladékudvarokban. Az érintett kerületek lakosainak emellett a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban további 400 kg lom díjmentes leadására is lehetőségük van.

A kedvezmény csak személyesen, a jogosultság igazolásával - lakcímkártya, személyigazolvány, illetve a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj befizetését igazoló szelvény bemutatásával - vehető igénybe.  

Minden környezettudatos budapesti lakosnak lehetősége van ezeken felül, hogy a feleslegessé vált, de más számára még használható tárgyaikat, bútoraikat nyitva tartási időben ingyenesen leadják két Szemléletformáló és Újrahasználati Központunkban (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A).

Felhívjuk a lakosság a figyelmet arra, hogy a még nem véglegesen lezárult járványhelyzetben továbbra is kiemelt jelentősége van a személyes felelősségvállalásnak. Ezért különösen fontos, hogy minden érintett lakos tartsa be a postaládákba eljuttatott tájékoztató szórólapban szereplő iránymutatásokat, és csak nagydarabos, nem veszélyes hulladékot helyezzenek ki a körzetükre vonatkozó kikészítés napján, 18 óra után. Közterület-szennyezési szabálysértést követ el, aki a jelzettől eltérő időpontban, vagy nem a kijelölt helyre rakja ki a lomokat. A szabályok betartását a kerületi közterület-felügyeletek, illetve a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság munkatársai ellenőrzik és szükség esetén intézkednek.

A háztartásokban keletkező veszélyes, illetve egyéb, különleges kezelést igénylő hulladékok átvételére Társaságunk minden lomtalanítási körzetben az elszállítás napján ideiglenes gyűjtőpontot üzemeltet, amelynek helyszínéről, valamint a leadható veszélyes és egyéb, különleges kezelést igénylő anyagok fajtánkénti mennyiségéről is a lomok kihelyezésének időpontját tartalmazó szórólapunkban adunk tájékoztatást.

Társaságunk köztisztasági üzletága a lomtalanítást követően elvégzi az úttest takarítását, ugyanakkor az ingatlan előtti terület, valamint járdaszakasz takarítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége.

Budapesten az éves egyszeri, lakossági lomtalanítás a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás része. Számos hasonló méretű európai nagyvárosban (pl. Bécs, München, Hamburg) a lomtalanítás nem a közszolgáltatás része, így ezekben a nagyvárosokban az elszállítás megrendelése esetén a lakóknak meg kell téríteniük annak költségét.

FKF Nonprofit Zrt.