126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Lomtalanítás


ÉVES LOMTALANÍTÁSI  AKCIÓ

A budapesti lakosság minden évben igénybe veheti az FKF éves, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatását, melynek keretében lehetősége van megválni a háztartásoknál keletkezett nagydarabos hulladékoktól. Az FKF a lomtalanítási időpontokat a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve határozza meg, a munkaszüneti napok figyelembevételével. A kerületeket Társaságunk körzetekre osztotta, amelyekből koncentráltan, egy-egy nap alatt szállítja el a lomokat, gyorsan felszámolva ezzel az esetleges akadályt a közterületeken.

A lomok kikészítésének pontos időpontjáról és módjáról az alábbi linkre kattintva tájékozódhat, továbbá előzetesen értesítő útján, írásban is tájékoztatjuk az érintett lakosságot. Az elszállítás az előző évek gyakorlatával megegyező módon, a kihelyezést követő napon történik. 

Társaságunk a lomtalanítást követően elvégzi az úttest takarítását, ugyanakkor az ingatlan előtti terület és a járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége.

TÁJÉKOZTATÓ A 2021. ÉVI LOMTALANÍTÁSRÓL


MI HELYEZHETŐ KI A LOMTALANÍTÁSKOR A HÁZ ELÉ? 

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.

A LOMOK KIHELYEZÉSÉNEK A MÓDJA

Kérjük, a lomokat a lakóháza előtti, hulladékgyűjtő járműveinkkel jól megközelíthető közterületre helyezze ki úgy, hogy a gyalogos és autós forgalmat ne akadályozza. Kérjük, hogy lomot az úttestre, bicikliútra ne helyezzen.

VESZÉLYES HULLADÉKOK GYŰJTÉSE EGÉSZ ÉVBEN 

Az FKF a tavalyi lomtalanítás tapasztalatait és az érintett lakosságtól érkezett visszajelzéseket figyelembe véve, egy újdonságot vezet be: az idei évtől a veszélyes hulladék leadására - a megváltozott jogi környezetre is tekintettel - a budapesti hulladékudvarok biztosítanak lehetőséget egész évben.

A hulladékudvarok elérhetőségéről, nyitvatartásáról és az egyes hulladékudvarokban leadható hulladéktípusokról, valamint a leadás feltételeiről kérjük, tájékozódjon ezen a linken. 

A korábbinál lényegesen korszerűbb, környezettudatosabb megoldásnak számos előnye van:

  • az egészségünket is veszélyeztető hulladékféleségek a lomtalanításra várakozás, tárolás nélkül, egész évben, tetszőleges időpontban szabályosan leadhatók
  • környezettudatos, biztonságos lehetőséget kínálnak a hulladékudvarok a veszélyes anyagok leadására és tárolására
  • egyéb - külön gyűjtött - hulladékfélék is leadhatók
  • a közterületek, utcák tiszták maradnak, elkerülhető a szennyeződés
  • az FKF alvállalkozók helyett saját infrastruktúrájával és hozzáértő szakembereivel végzi a veszélyes hulladékok átvételét
  • a jól megközelíthető, fix átvevőhelyeken szakképzett személyzet áll a lakosok rendelkezésére

Részletes tájékoztató a veszélyes hulladék leadásról  

LOMLEADÁS EGÉSZ ÉVBEN A KIJELÖLT HULLADÉKUDVAROKBAN

A budapesti háztartások a nagydarabos lomhulladéktól nemcsak az arra kijelölt lomtalanítási napon válhatnak meg, azok az egész év során beszállíthatók az alábbi hulladékudvarokba:

A lomokat előzetes időpontfoglalást követően lehet leadni az udvarokban, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig. A hulladékudvarok szolgáltatásait a budapesti lakosok igazolások bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe. További részletek.

ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Kérjük, hogy újrahasznosítható csomagolási hulladékokat (fehér üveg, színes üveg, papír, műanyag, fémdoboz, italos kartondoboz) ne helyezzen ki a lomokkal együtt, erre a célra használja az ingatlanoknál rendszeresített szelektív gyűjtőtartályokat, vagy vegye igénybe hulladékgyűjtő-szigeteinket, valamint lakossági hulladékudvarainkat!

ÚJRAHASZNÁLAT

A már feleslegessé vált, de más számára még használható tárgyak, bútorok leadására ingyenes lehetőséget biztosítunk a két Szemléletformáló és Újrahasználati Központunkban egész évben:

EGYEDI ÉS ESETI LOMTALANÍTÁS MEGRENDELÉSE - KÜLÖN DÍJAZÁS ELLENÉBEN

A háztartások, társasházak külön díjazás ellenében, soron kívül is rendelhetnek háztól történő lomelszállítást Társaságunktól. A szolgáltatással kapcsolatos további kérdései esetén kérjük, hívja zöldszámunkat: 06 80 353 353. Ügyfélszolgálatunk készséggel áll az Ön rendelkezésére. A szolgáltatást írásban (levélben, faxon, e-mailben) lehet megrendelni.  Aktuális díjszabásunk ide kattintva elérhető!

Gyakran ismételt kérdések a lomtalanítással kapcsolatban


Lomtalanítási hírek a koronavírus magyarországi terjedése kapcsán életbe lépett változásokról