126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

MIT HOVA DOBJAK? - VESZÉLYES HULLADÉK

A háztartásban keletkező veszélyes és speciális kezelést igénylő hulladékok elhelyezhetők:


  A Budapesten üzelemő összes hulladékudvarban leadható veszélyes és speciális kezelést igénylő hulladékok:

  • elektromos és elektronikai hulladékok: (pl.: mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró,  számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon, hifi berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép, stb.)
  • sérült napelemek: csak a lakosságtól, és kizárólag lakossági mennyiséget, vagyis két-három napelemtáblát veszünk át
  • fénycsövek és világítótestek: minden világítótest
  • szárazelemek és hordozható kis akkumulátorok
  • gépjármű indító akkumulátorok: savas indítóakkumulátorok

  Csak bizonyos hulladékudvarokban leadható veszélyes és speciális kezelést igénylő hulladékok: 

Részletes táblázat az egyes hulladékudvarokban leadható hulladékokról 

  Kattintson ide az egyes hulladéktípusok leadási lehetőségeinek térképes megjelenítéséhez! Jelölje ki a leadni kívánt típus melletti négyzetet!  


Mi történik a szelektíven gyűjtött akkumulátorokkal? 
A begyűjtött akkumulátorhulladékot egy erre alkalmas speciális konténerben tárolják, majd gondosan szétválogatják típusonként (savas, zselés, stb). A lakosságnál legnagyobb mennyiségben savas ólomakkumulátor-hulladék keletkezik. Az ilyen típusú hulladékokat külföldi ólomkohóban hasznosítják újra, és a kinyert ólmot újra az akkumulátorgyártás alapanyagául használják fel.

Mi történik a szelektíven gyűjtött elektromos és elektronikai hulladékokkal? 
A különböző készülékekről először eltávolítják az idegen anyagokat (pl. csomagolás). Az elektromos és elektronikai hulladékokat típustól függően gépi feldolgozással vagy kézi bontással készítik elő. A kikerülő haszonanyagokat szétválogatják, osztályozzák, konténerekben külön tárolják, majd a hasznosítással foglalkozó szakcégekhez szállítják további hasznosításra. A hasznosító ipar törekszik a komponensek (pl. színesfémek, nehézfémek, nemesfémek, műanyag készülékházak) minél nagyobb arányú újrahasznosítására, de az egyes alkotóelemeket jelenleg csak energetikai úton tudják hasznosítani. A semmilyen módon nem hasznosítható összetevőket ártalmatlanítják.

Mi történik a szelektíven gyűjtött fénycső-hulladékokkal? 
A fénycső-hulladékok hasznosításakor a fémtartalmú komponenseket leválasztják, és azokat külön-külön hasznosítják a fémfeldolgozókban és a kohókban. A búratesteket összetörik és koptatják, ezáltal az üvegcserép elveszíti maradék veszélyesanyag-tartalmát. A tiszta üvegcserepeket a fényforrásgyárak üzemeinek üveggyáraiba szállítják, feldolgozás céljából. A fémhulladékot fémfeldolgozók és kohók részére értékesítik.

Mi történik a szelektíven gyűjtött gumiabroncsokkal? 
A használt személy- és teherautó-abroncsok nagyobb részét pirolízissel hasznosítják. A pirolízis folyamata során a szilárd anyagból gázok, gőzök szabadulnak fel. Ezeket leválasztó, szeparáló rendszerekkel felfogják, szétválasztják és tárolják a hasznosításig. A gumiabroncsok felhasználásával gumiőrleményt is készítenek. Az egész abroncsokat aprítják és kiválasztják belőle az acélszálakat. Az őrleményt finom-őrlés révén apró szemcsékre finomítják, amit gumitermékek és járólapok gyártásához használnak fel.