126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Új, elektromos önfelszedő célgépek is takarítják már a főváros utcáit

Március 14.
Főoldali hírek
Új, elektromos önfelszedő célgépek is takarítják már a főváros utcáit

Két újabb elektromos önfelszedő célgép állt szolgálatba Budapesten, - amelyek méretükből és súlyukból adódóan olyan helyszínek hatékonyabb takarítását is lehetővé teszik, ahol nagyobb méretű, hagyományos társaik egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudnak dolgozni.

Mindezt környezetkímélőbb és csendesebb munkavégzés mellett. 

A Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió saját forrásból újabb két elektromos meghajtású célgépeket vásárolt, amelyek az elmúlt hetekben érkeztek meg és már munkába is álltak a Fővárosban.



Az új, elektromos járművek kisebb méretükből és súlyukból adódóan olyan helyszínek hatékonyabb takarítását is lehetővé teszik, ahol nagyobb, hagyományos társaik nehezebben tudnak dolgozni, mindezt teszik környezetkímélőbb és csendesebb munkavégzés mellett. A most beszerzett célgépek egy töltéssel legalább 8 órán át, tehát egy teljes műszak alatt  töltés nélkül képesek a járdákat és a kerékpárutakat folyamatosan takarítani. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 5-6 kilométernyi útszakaszt tudnak megtisztítani egy műszak alatt. Egy önfelszedő jármű akár 2 köbméter felsepert hulladékot is képes tárolni, ennek súlya – a hulladék típusától függően – elérheti a fél tonnát is.

Ez a beszerzés is része a Budapesti Közművek azon törekvésének, hogy a járműpark megújítása során környezetkímélő, innovatív, hatékonyabb munkavégzést támogató járműveket állítsanak hadrendbe, legyen szó az aluljárók takarításáról, közterületi hulladékbegyűjtésről, hidak és egyéb műtárgyak takarításáról, fűnyírásról vagy parkápolásról.

„Fontos hangsúlyozni, hogy Budapest tisztán tartása többszereplős feladat, amelyben az ingatlantulajdonosoknak és minden lakosnak komoly szerepe van. Emellett a gazdálkodó szervezeteknek is feladatuk van a közterületek tisztán tartásában. Az egyre hatékonyabb és környezetkímélőbb eszközpark komoly előrelépés közterületeink rendezett állapota felé, de továbbra is fontos, hogy ezt valamennyi érintett szereplő közös ügyünknek tekintse.” – fogalmazott Varga Csaba, a Budapesti Közművek köztisztasági főigazgatója.

Az alábbi linken elérhető képek a „Fotó: Budapesti Közművek” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatóak a hír illusztrációjaként:

Budapest, 2024. március 14.

Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

FKF Köztisztasági Divízió