126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Gyakran ismételt kérdések a szelektív gyűjtőszigetekkel kapcsolatban

Beleszólhatunk abba, hogy hol legyenek gyűjtőszigetek?

Sokan szeretnék, ha a lakóingatlanuk közelében gyűjtőszigetet létesítenénk, és akadnak olyanok is, akik valamiért azt kérik, hogy ne az ő házuk táján működtessük ezeket. Sajnálatos módon a helyszínek kijelölésére nincs lehetősége sem a lakosságnak, sem az FKF-nek. Ilyen kérésekkel az adott önkormányzathoz lehet fordulni, amely azokat a lehetőségeihez mérten igyekszik figyelembe venni, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek helyszínének kijelölése során.

Miért van kevesebb szelektív hulladékgyűjtő-sziget?

A gyűjtőszigetek száma az elmúlt években lecsökkent. Egyrészt a házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetésével, másrészt sok helyen sajnálatos módon szemétlerakóként is használták, használják ezeket. Ezért az önkormányzatok (sokszor lakossági kérésre) több szigetet megszüntettek, illetve csak fehér és színes üveg gyűjtésére biztosítanak lehetőséget.

A házaknál miért nem lehet szelektíven gyűjteni az üveget?

Elsősorban a balesetveszély és a zaj miatt. A gyűjtőszigeteken továbbra is leadható az üveghulladék. A szigetek mellett más lehetőség is adott az üvegek leadására: a város számos pontján találhatók hulladékudvarok