126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Fővárosi Hulladékhasznosító Mű

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű Magyarország egyetlen kommunális hulladéktüzelésű erőműve, amelyet Társaságunk üzemeltet. A létesítmény feladata, hogy termikusan ártalmatlanítsa a Budapesten keletkező települési szilárd hulladék mintegy 60 százalékát. A hulladékártalmatlanítás távlati megoldása céljából 1976-ban született döntés szemétégető-mű létesítésére, amely állami nagyberuházásként valósult meg a XV. kerületben, Rákospalotán. Kapacitása évi 350 ezer tonna.
Az 1982-ben üzembe helyezett Hulladékhasznosító Mű három évtizeden keresztül megfelelt az előírásoknak. Időközben folyamatosan változtak, jelentősen szigorodtak a környezetvédelmi és energetikai követelmények, ezért szükségessé vált új füstgáztisztító berendezés létesítése és a kazánok felújítása a legkorszerűbb műszaki színvonalnak megfelelően. 2002. decemberében a tervezéssel megkezdődött Magyarország egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása. A fővállalkozó a német Lurgi Lentjes AG., lebonyolítója a hazai ERBE Energetika Mérnökiroda Kft. volt. A 2005-ben befejeződött rekonstrukciót követően a Mű kapacitása megnőtt, évi 420 ezer tonna kommunális hulladék termikus hasznosítását teszi lehetővé, és ezzel 13 ezer lakás fűtéséhez szükséges gőzt és 45 ezer lakás éves villamosenergia-mennyiséget állít elő.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű valamennyi paraméterében, emissziós értékeiben megfelel mind a hazai, mind az Európai Uniós környezetvédelmi előírásoknak, és jelentős szerepet tölt be a hulladék energetikai hasznosítása terén.

A létesítmény területén található az Európában is egyedülálló Köztisztasági Múzeum, ahol régi korok dokumentumait, valamint köztisztasági és hulladékszállító járműveit tekinthetik meg az érdeklődők. A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű és a Köztisztasági Múzeum előzetes bejelentkezést követően látogatható.

A Fővárosi Hulladékhasznosító Művet bemutató kisfilmjeink:

Hulladékból energia - A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű
Bemutatjuk: 30 éves a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű


Fővárosi Hulladékhasznosító Mű:

Cím: Budapest XV. kerület Mélyfúró utca 10-12.