126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Szemléletformáló és Újrahasználati Központok (SZÚK)


Budapesten jelenleg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ (SZÚK) működik, amelyek komplex feladatokat látnak el. 


HASZNÁLATI TÁRGYAK LEADÁSA 
lakosság díjmentesen leadhatja a számára már feleslegessé vált, vagy megunt de más számára még használható tárgyait, eszközeit. Az újrahasználati központokban olyan használható állapotban lévő tárgyak adhatóak le, amelyek eredeti funkciójukat még maradéktalanul betöltik. Pl.: babafelszerelés, játék, sporteszköz, bútor, könyv, konyhafelszerelés, lakberendezési tárgy, stb.  
További részletek HASZNÁLT TÁRGYAK "BOLTJA"
Az Újrahasználati központban leadott tárgyak bárki számára elvihetőek a csekély tárolási, raktározási díj megfizetését követően.  A tárolási díjak 100 Ft és 10.000 Ft között alakulnak a tárgyak méretétől függően. 
További részletek


SZEMLÉLETFORMÁLÁS

Az érdeklődők játékos, interaktív foglalkozások, tanórák keretében ismerhetik meg a szelektív hulladékgyűjtést, a komposztálást, valamint az FKF által ellátott hulladékgazdálkodási és köztisztasági feladatokat.

További részletek


SZÚK LÉTESÍTMÉNYEINK 


ÚJRAHASZNÁLATI KÖZPONT

SZEMLÉLETFORMÁLÁS
CÍM

TELEFON
NYITVATARTÁS

TELEFON
NYITVATARTÁS
XV., Károlyi Sándor u. 166. (SZÚK)

+36 1 700 7000
hétfő-péntek:
8:00-19:30
ebédszünet*:
13:00-13:30

szombat-vasárnap:
 8:00-16:30
ebédszünet*:
12:00-12:30

+36 1 700 7000
hétfő-csütörtök:
8:00-15:30
péntek:
8:00-14:00

XVIII., Besence u. 1/A. (SZÚK)
   
+36 1 700 7000

+36 1 700 7000

*Az ebédszünet ideje alatt a létesítmény nem fogad beszállítókat. 
A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok oktatótermei az általános és középiskolák számára újra látogathatók. Legfeljebb 35 fős gyermek- és diákcsoportokat fagadnak. 
A látogatás és a szemléletformáló oktatás előzetes regisztrációhoz kötött.
Bejelentkezés az edukacio@fkf.hu elektronikus levélcímen.
Telephely látogatási adatlap  - Biztonsági és tűzvédelmi tájékoztató csoportos látogatók részére 


Észre sem vesszünk, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos, vagy újragondolva annak gyakorlati hasznát, adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani azokat. Az így feleslegesnek ítélt, számunkra már értéktelen, de más számára még hasznos holmik, nemcsak a környezettudatos életvitelhez járulnak hozzá, hanem fontos szerepet játszanak abban is, hogy javítsák mások életminőségét azáltal, hogy újrahasznosulnak.

Újrahasználat a Szemléletformáló és Újrahasználati Központokban

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok célja, hogy megismertessék a lakossággal a már használt, de újrahasználható termékek értékét. A Központokban működő raktározási rendszernek köszönhetően a lakosok ingyenesen adhatják le a feleslegessé vált tárgyaikat regisztrálás után, míg a tárgyak elvitelére szintén regisztrálás után a csekély raktározási díj készpénzes megfizetése után van lehetőség. Az átvételre szánt termékek esetében fontos szempont, hogy azok jó állapotúak, megfelelő minőségűek legyenek, azok eredeti rendeltetésük szerint mások számára még használhatóak legyenek. A Központokban szakképzett munkatársak segítik a szolgáltatással kapcsolatos tevékenységek lebonyolítását.

FKF Hulladékgazdálkodási Divízió a környezettudatosság jegyében

A fogyasztói társadalom által termelt hulladék, és annak korszerű feldolgozása globális világunk egyik legnagyobb kihívása. A környezetbarát hulladékgazdálkodás napjainkban már nem ér véget a háztartásban keletkező hulladékok begyűjtésével és elszállításával. A modern hulladékfeldolgozási, hulladékgyűjtési technológiák, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások széles körű elterjedése azt mutatja, hogy a társadalom részéről is egyre nagyobb az igény arra, hogy a környezet megóvása érdekében többet tegyünk annál, mint hogy a szemetet elhelyezzük a kukákban. Éppen ezért a BKM Nonprofit Zrt. fontosnak tartja, hogy a fenntartható hulladékgazdálkodás fejlesztése mellett a környezettudatos gondolkodás és magatartás szemléletmódjának elsajátítása a felnőtt lakosságon túl a fiatalabb generációkhoz is eljusson.

A BKM Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának jogelődje az  FKF Nonprofit Zrt. a Budapest Főváros Önkormányzata által, a térség hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztéséhez benyújtott pályázat keretében helyezte üzembe a főváros két pontján a Magyarországon egyedülálló Szemléletformáló és Újrahasználati Központokat. A Központok célja, hogy a hulladékok korszerű szelektív begyűjtése, és a már használt termékek újrahasználatának biztosítása mellett lehetőséget nyújtsanak szemléletformáló előadások, foglalkozások, interaktív tanórák megtartására oktatótermi, valamint szabadtéri körülmények között.

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok előnyei

  • A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok által 
    • csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége 
    • növekszik az újrahasznosított hulladékok aránya
    • az újrahasznosítás növekedésével csökken az elsődleges nyersanyagok felhasználása.
  • A főváros meglévő hulladékgazdálkodási rendszere új, korszerű technológiákkal egészül ki, biztosítva a hulladékgazdálkodási rendszer hosszú távú fenntarthatóságát
  • A tárgyakat, használati eszközöket tulajdonosa - szakmai elbírálást követően - díjmentesen leadhatja, és azt bárki más jelképes összegért átveheti, ezáltal újrahasználatra alkalmas, megfelelő minőségű tárgyak cseréje valósulhat meg.
  • Helyszínt biztosítanak szakmai konferenciák, oktató jellegű gyermekfoglalkozások, tanórák, előadások megtartására (játékos-oktató installációk, öko-játszótér is megtalálható a létesítményekben) a környezettudatos szemléletmód kialakítása jegyében.