126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Köztisztasági Múzeum

A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű területén található Köztisztasági Múzeum 1985-ben, a BKM Nonprofit Zrt. FKF Divízióinak jogelődje, a Köztisztasági Hivatal megalapításának 90. évfordulóján nyílt meg a látogatók előtt.

A tárlat tematikáját és kiállítási anyagát tekintve egyedülálló az országban. A Köztisztasági Múzeumot azzal a szándékkal hozták létre, hogy megőrizzék a vállalat tulajdonában lévő régi célgépeket, illetve, hogy emléket állítsanak a vállalat és a szektor történetének. A múzeum tizenhat különböző célgépet (locsoló és mosó, seprő, hulladékgyűjtő, sószóró és ekéző célgépek) őriz az 1800-as évek végétől a 20. század végéig, amelyek többségébe be is ülhet a látogató.

Emellett a kiállítás foglalkozik a fővárosi köztisztaságügy rendkívül összetett és érdekes történetével is fotók, dokumentumok és egyéb tárgyak segítségével. Megtudhatja a látogató, hogy hogyan hatott a modernizálódó városi életmód és az ipar fejlődése a szemét összetételére és a rendszeres szemétszállítás területére, hogyan befolyásolta az automobil és a szilárd útburkolat megjelenése a köztisztasági gépek változását és a szemeteskosarak elterjedését. Emellett bemutatjuk társaságunk, és jogelődjének, a Köztisztasági Hivatal történetét is, alapításától kezdve, két világháborún át napjainkig.

A Köztisztasági Múzeum méreteiből adódóan az összes muzeális értékű járművünk nem volt elhelyezhető épületen belül, ezért számos hulladékszállító, locsoló és egyéb, valaha az FKF által használt korabeli gépjárművet az épület előtti területen állítottunk ki.

A múzeum a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben tett üzemlátogatással együtt, vagy önállóan is látogatható, előzetes bejelentkezést követően.

Köztisztasági Múzeumunkról szóló kiadványunk ide kattintva érhető el.