126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Fenyőfa gyűjtőhelyek címjegyzéke

December 20.
Főoldali hírek
Fenyőfa gyűjtőhelyek címjegyzéke

Kazánokban hasznosítják a fővárosi fenyőfákat

Sok százezer karácsonyfát szállít el az ünnepeket követően az FKF Nonprofit Zrt.

FENYŐFA GYŰJTŐHELYEK CÍMJEGYZÉKE 2019 / 2020. TELÉN - TÉRKÉPEKKEL »»»  

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően Társaságunk szervezetten gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen a becslések szerint mintegy 500-600.000 darab tűlevelű kerül ki az utcákra, ezt a mennyiséget kell kezelnünk, illetve a hasznosításukat megoldanunk. Tapasztalataink szerint Vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart. Ilyenkor úgynevezett fenyőfa  járatok szállítják el a már feleslegessé vált karácsonyfákat. A lakóingatlanoktól ezzel párhuzamosan, illetve ezt megelőzően, vagy ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve külön járművel gyűjtik össze a nagyméretű fákat.

Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudjuk összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről. A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé az elszállítás napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját, figyelni kell azonban arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyő a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, amelyből termikus hasznosítással (elégetéssel) több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt, és villamos áramot.

Az FKF Nonprofit Zrt. munkavégzéseivel kapcsolatos információkat, valamint a kijelölt gyűjtőhelyek listáját kerületi bontásban és térképen is jelölt helyszíneit megtalálják a Társaság honlapján, vagy érdeklődhetnek a 06 80 353 353-as kék számon is.

FKF Nonprofit Zrt.