126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Sikerrel zajlott a Budapesti Közművek szervezésében a közös fővárosi nagytakarítás

November 14.
Főoldali hírek
Sikerrel zajlott a Budapesti Közművek szervezésében a közös fővárosi nagytakarítás

Egy közepes méretű fővárosi kerület teljes lakossága által termelt napi hulladékmennyiséget, mintegy 83 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Budapesti Közművek munkatársai más fővárosi közszolgáltató cégekkel és önkéntesekkel együtt a vasárnapi születésnapi nagytakarításon.

A főváros közelgő 150. születésnapja előtt a fővárosi önkormányzati cégek több mint 700 munkavállalója takarított november 12.-én a 4-es 6-os villamos teljes vonalán, a Margitszigeten, a Gellérthegyen, a KÖKI-n és a Ferenciek terén. A programhoz több kerületi önkormányzat is kapcsolódott saját köztisztasági akcióikkal.

A Főváros fennállásának közelgő 150. évfordulója alkalmából szervezett akció egyúttal egy hosszabb távú, köztisztasági szemléletformáló program nyitánya is volt. A szervező Budapesti Közművek célja a kezdeményezéssel, hogy a köztisztaság –a jogszabályokban is rögzített - közös felelősségére irányítsa a figyelmet. A szervezők, - a résztvevő önkéntesekkel együtt – azt a szemléletet szeretnék tovább erősíteni, hogy mindenki tehet azért, hogy a közterületek rendszeres takarítása ne legyen hiábavaló: a házi kedvencünk után szedjük fel, amit hátra hagynak, a házunk előtti járdáról a lehulló lombokat ne a kommunális kukába, hanem lebomló, FKF-es műanyagzsákba gyűjtsük. A kisboltok, büfék üzemeltetői pedig kötelesek a náluk képződő szemét gyűjtéséről és elszállíttatásáról gondoskodni. Sokan nem tudják ugyanis, hogy jogszabályok mondják ki: a köztisztaság megőrzése nem csak a „hivatásos” köztisztasági szolgáltatók feladata, abban mindenkinek, aki a közterületet használja, felelőssége van.

A Főváros történetének egyik legösszetettebb koncentrált köztisztasági programja során az alábbi főbb feladatokat végezték el:

  • A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divízió munkatársai az érintett utak, aluljárók, terek és a kezelésébe tartozó járdák seprését, mosását, a hulladékgyűjtők leürítését és a terület graffitimentesítését végezték,
  • a Budapest Közút Zrt. a járdák, útpadkák gyommentesítésével, közúti jelzőtáblák takarításával, cseréjével, graffitimentesítésével foglalkozott,
  • a BKV Zrt. munkatársai pedig a villamos-megállóhelyek utasforgalmi területeit, vágányzónáit, valamint a végállomások utasforgalmi területeit takarították.

A program két fővárosi zöldterületre is kiterjedt. A Margitszigeten a Fővárosi Önkormányzat Sport Osztálya, a Budapesti Sportközpont (BSK) és önkéntesek kocogás közben gyűjtötték össze a futókörök mentén eldobált hulladékot, a Gellérthegyet pedig a Járókelő Egyesület, a Greenpeace Magyarország, a Kalandok Szárnyán Meseterápiás Műhely, a Mamakapocs Mentálhigiénés Műhely, a Gellérthegyi lakók Érdekvédelmi Egyesülete, illetve a Tegyünk együtt az élhető Népligetért! csoport önkéntesei tisztították meg. Az eszközöket a Budapesti Közművek biztosította a résztvevőknek, munkájuknak köszönhetően egyedül a Gellért-hegyen több mint 50 FKF-es hulladékgyűjtő-zsák telt meg, a hulladékot a Budapesti Közművek szállította el.

A születésnapi nagytakarítás számokban:

  • a Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója 688 fővel, a Budapest Közút Zrt. 20 fővel, a BKV Zrt. pedig 33 fővel vett részt.
  • Az FKF közel 200 célgéppel (mosó-locsoló gépek, önfelszedő seprőgépek és hulladékszállító járművek) végezte a munkát, a BKV Zrt. pedig 8 járművet használt a takarításhoz.
  • Az FKF gépei a nap folyamán összesen legalább 570 üzemórát futottak az utcákon.
  • A takarításban résztvevők összesen mintegy 83 tonna hulladékot, kaszálékot, gyomot, földet és egyéb szennyeződést takarítottak el a Nagykörútról és a körúthoz kapcsolódó közterületekről – ez megfelel egy közepes lélekszámú budapesti kerület teljes lakossága által megtermelt egész napi hulladékmennyiségnek.

Az eseményhez kapcsolódott többek között a VI. kerület Terézváros, valamint a XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzata is, akik közszolgáltató cégeikkel saját területeiken tartottak koncentrált takarítást Budapest közelgő 150. születésnapja alkalmából.


Budapest, 2023. november 14.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

PR és kommunikációs igazgatóság