126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

TESZTÜZEM: Nagyobb, modernebb közterületi hulladékgyűjtő tartályok Budapesten

Június 26.
Főoldali hírek
TESZTÜZEM: Nagyobb, modernebb közterületi hulladékgyűjtő tartályok Budapesten

A Budapesti Közművek új, nagyobb, a városképhez jobban illeszkedő közterületi hulladékgyűjtő tartályokat telepít, a lakossági tapasztalatok fényében pedig tovább folytatja a programot.

A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziójának egyik kiemelt feladata a városban található közterületi hulladékgyűjtő tartályok rendszeres ürítése, tisztítása, karbantartása, cseréje. A Társasághoz elsősorban a jellegzetes, közismert zöld és narancssárga műanyag hulladékgyűjtők tartoznak. Ezek a régóta a városkép szerves részét képező hulladékgyűjtők bár egyszerűen üríthetők és praktikusak, de egyes helyszíneken - azok kiemelt forgalma, turisztikai jellemzői, az ott keletkező hulladék mennyisége, vagy a közterülethasználati szokások változása miatt - indokolttá vált alkalmazásuk felülvizsgálata. Az FKF munkatársai folyamatosan nyomon követik az edények állapotát, kihasználtságát, és ahol a felmérések alapján indokolt, ott most új típusú hulladékgyűjtő tartályokat tesztelnek. Így jelenleg 54 db modernebb, a lakossági, illetve turisztikai szokásokhoz jobban illeszkedő edényeket szereltek fel a város kiemelt forgalmú, frekventált helyszíneire, többi között a pesti rakpart északi részére, a Deák térre és a Petőfi térre.

A tartályok anyagukból és vastagságukból adódóan jobban ellenállnak a fagynak, hőnek, UV sugárzásnak, szennyeződéseknek és a rongálásoknak. Bordázott külsejüknek köszönhetően pedig nehezebb rajtuk matricákat, plakátokat elhelyezni.

Az FKF szakemberei a telepítések során a leginkább elhasználódott szemeteseket cserélték le új, nagyobb, talajhoz rögzített változatokra. A kihelyezett edények átlagosan 30, de van, ahol 80 literrel is nagyobbak, mint korábbi elődjeik. Amennyiben az új típusú edények kedvező fogadtatásra találnak a fővárosiak körében, úgy a vállalat munkatársai a tesztidőszakot követően tovább folytatják a régi edények cseréjét.

Budapest, 2024. június 26.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

FKF Köztisztasági Divízió