126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Több, mint 24 órája folyamatosan, váltott műszakban takarítják Budapest közúthálózatát az FKF munkagépei

December 07.
Főoldali hírek
Több, mint 24 órája folyamatosan, váltott műszakban takarítják Budapest közúthálózatát az FKF munkagépei

A téli időszakban a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió kiemelt feladata a főváros több mint 5000 kilométer hosszúságú szilárd burkolatú útjainak, közjárdáinak, közlépcsőinek, kerékpárútjainak, közel 30 millió négyzetméternyi felületnek a síkosságmentesítése és a hó eltakarítása.

Szerda éjszaka óta változó intenzitású és összetételű csapadék esik Budapesten, ezért az FKF munkatársai már több, mint 24 órája folyamatosan, váltott műszakban dolgoznak a főváros útjainak síkosságmentesítésén.

Az éjszaka folyamán 61 téli célgéppel takarították az úthálózaton lehullot havat, valamint preventív szórást végeztek, hogy a hó már alásózott utakra hulljon, nehezítve ezzel az útpályák lefagyását. A kerékpárutak és közjárdák síkosságmentesítésén pedig 7 kisebb célgéppel dolgoztak.

Budapest útjait jelenleg is 66 db szóró és hókotró célgéppel takarítja az FKF szigorú prioritási sorrendben: először jönnek a hidak, felüljárók, az autópályák és a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, majd az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai és egyéb közösségi közlekedési útvonalak, ezt követően pedig a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak következnek.

A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

Az FKF ismételten felhívja a Budapesten gépjárművel közlekedők figyelmét, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és lehetőleg téli gumiabronccsal felszerelt járművekkel induljanak útnak és vigyázzanak a városban dolgozó munkatársainkra!

Fontos, hogy vezetés közben ne előzzék meg a síkosság-mentesítésben, hóeltakarításban résztvevő járműveket, hiszen a munkagépek mögött értelemszerűen tisztább az útburkolat.

Fontos tudni: a fővárosban a síkosság-mentesítés és a hóeltakarítás többszereplős feladat. Az ingatlanok előtti járdák síkosság mentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek kötelessége, társasházak esetében a lakóközösségnek kell gondoskodnia az épület előtti járdaszakasz takarításáról.

Budapest, 2023. december 7. 9:26

BKM Budapesti Közművek

FKF Köztisztasági Divízió