126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Gyakran ismételt kérdések a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban

A szelektív hulladékgyűjtés lehetőség vagy kötelesség?

Mindannyian jól ismerjük már a sárga- és kékfedelű kukákat. A kék a papír-, a sárga a műanyag, fém és italoskarton hulladék gyűjtésére szolgál. A legtöbben azzal is pontosan tisztában vagyunk, hogy miért fontos az, hogy a vegyes hulladéktól elkülönítve gyűjtsük ezeket az anyagokat. De azt vajon tudjuk-e, hogy ez nem csupán felkínált lehetőség számunkra, hanem jogszabályokban előírt kötelességünk is? Ennek a hulladéknak az elszállítására csak az BKM Nonprofit Zrt. FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója jogosult. A többi elkülönítetten gyűjthető anyagféleséget (pl. üveg, elektronikai hulladék) a gyűjtőszigeteken és a hulladékudvarokban adhatjuk le. 

Mit tegyek ha a tartályról lekopott vagy hiányzik a matrica?

Amennyiben a tartályról már lekopott, vagy hiányzik az adott edényben szelektíven gyűjthető, újrahasznosítható anyagfajtára vonatkozó, tájékoztató matrica, azt a hulladékudvarokban ingyenesen beszerezhetjük. Ehhez igazolnunk kell a hulladékszállítási közszolgáltatási díj rendezettségét.

Mit dobhatok a kék-, illetve a sárgafedelű kukákba?

A kékfedelű kukába kizárólag ezek a hulladékok helyezhetők el: 

  • újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, 
  • hullámpapírok, tiszta, illetve zsírmentes csomagolópapírok, kartondobozok, 
  • A dobozokat lapítva kell az edénybe helyeznünk, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több férjen a tartályba. 

A sárgafedelű kukába kizárólag ezek a hulladékok helyezhetők el: 

  • üdítős és ásványvizes PET palackok, háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős flakon), 
  • a háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), 
  • kimosott tejfölös, joghurtos poharak,
  • különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok)
  • kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz) 
  • A műanyagpalackokat lapítva kell a kukába helyeznünk, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el. A fém- és műanyaghulladékok elkülönítése utólag, válogatóműben történik.

2022. január 1-től valamennyi begyűjtési rendszerünkben (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, lakossági hulladékudvarok) az italos kartondoboz (pl. Tetra Pak) átkerül a kevert csomagolási hulladékok közé, a sárgafedelű, sárga jelzésű műanyag- és fémgyűjtő tartályokba. 

A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! 
További információk

Miért annyira fontos, hogy az újrahasznosítható hulladékot jó helyre dobjuk?

A „jó dobás” több szempontból is lényeges. Egyrészt pénzbe kerül, ha valaki a hulladékgyűjtés szabályait megsérti. Vagyis, ha a kék-, illetve sárgafedelű kukákban nem oda való hulladék is van, azt az FKF dokumentálja és hátrahagyja a vegyes hulladékot szállító járműnek. Ebben az esetben a szállítás már többletköltséget jelent, ami az ingatlanhasználónak küldött, következő számlában szerepelhet. Amennyiben a közszolgáltató egy éven belül ismételten azt észleli, hogy a kék-, illetve sárgafedelű kukákban nem oda való hulladék is található, úgy a hulladékgyűjtés szabályainak megsértését dokumentálja, és a dokumentumokat megküldi az illetékes kerületi jegyző - a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott területen a főjegyző - részére, egyidejűleg kezdeményezi hulladékgazdálkodási bírság kiszabását.

Miért tapossam laposra a műanyagpalackot és a kartonokat?

Azért, mert ha eredeti formájában tesszük a lapítható hulladékokat (pl. a műanyag palackot) a kukába, jóval kevesebb fér el benne. Ezáltal kevesebb hasznos anyagot (és több levegőt) szállítanak a kukásautók, több fordulóra van szükség, a járművek jobban terhelik a környezetet és a szolgáltató üzemeltetési költségei is növekednek.

Van-e alapja annak a városi legendának, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékokat összeöntik?

Röviden: nincs. Bővebben azonban elmondható, hogy hulladékfajtákként különböző járművekbe teszik a sárga-, illetve a kékfedelű kukák tartalmát, és ugyancsak más járművek szállítják el a háztartási vegyes hulladékot. Erről bárki meggyőződhet, hiszen az ingatlanhasználók ismerik a szállítási időpontokat. A hulladékok összeöntése egyébként is pénzkidobás lenne, nem beszélve a környezetterhelésről. Társaságunknak hulladéklerakási járulékot kell fizetnie saját fenntartású lerakójában is (PRHK - Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ). A szelektíven gyűjtött hulladékokat viszont szétválogatva értékesítik, ami bevételt és nem kiadást jelent. A szelektív kukák tartalmát más-más helyre szállítják kollégáink válogatásra, és innen kerül további felhasználásra, míg a vegyes háztartási hulladék két helyre kerülhet: a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba, vagy a XV. kerületben található Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe. Előbbiben a keletkező gázokat hasznosítják és villamos energiát állítanak elő belőlük. Utóbbiban - ami az ország egyetlen települési szilárdhulladék tüzelésű erőműve - a hulladékból villamos energiát és távhőt állítanak elő.