126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Logisztikai és Szolgáltató Központtal és új hulladékudvarral bővült az FKF

Az uniós forrásból megépült Logisztikai és Szolgáltató Központnak és a hatékonyabb járatszervezésnek köszönhetően csökken a dél-budapesti kerületek úthálózatának terhelése, és ezzel együtt a károsanyag-kibocsátás. Ennek érdekében egyes XVIII. kerületi címeken módosul a kommunálishulladék-begyűjtés napja.

Augusztus végén megkezdte működését a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divízió Logisztikai és Szolgáltató Központja, mely hulladékátrakó állomásként szolgál. Működésével jelentősen hozzájárul a dél-pesti kerületek hulladékgyűjtésből adódó forgalomterhelésének és a hulladékbegyűjtő járművek károsanyag kibocsátásának mérsékléséhez, ezzel is támogatva Budapest és a BKM környezetvédelmi erőfeszítéseit.

A hulladékkezelés helyétől legtávolabb eső dél-pesti kerületekben ezentúl a kommunális (háztartási) hulladékot begyűjtő kukásautók a Logisztikai Központba jönnek, ahol a rakományukat további tömörítést követően, zárt konténerben kamionok szállítják tovább a kezelés helyére, ők pedig visszatérhetnek az utcákra további tartályokat leüríteni. A most átadott Logisztikai és Szolgáltató Központ éves szinten 110 000 tonna kommunális hulladék átrakását teszi lehetővé teljesen zárt, bűz- és pormentes technológiával, alacsony zajkibocsátás mellett.

Az újonnan átadott Logisztikai és Szolgáltató Központ a 1186 Ipacsfa utca 14. szám alatt helyet biztosít egy új, vasárnap is nyitvatartó hulladékudvarnak, ezzel már 18 lakossági hulladékudvar áll a budapestiek szolgálatában. Az FKF udvaraiban olyan elkülönítetten gyűjtött hulladékok adhatók le díjmentesen, amelyek kidobására a házhoz menő hulladékgyűjtés során nincs, vagy csak korlátozott mennyiségben van lehetőség. A hulladékudvarok szolgáltatásait a budapesti lakosok vehetik igénybe hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig, eredeti lakcímkártyával történő címigazolás esetén, továbbá utolsó időszaki hulladékszállítási díjbefizetést igazoló csekkszelvény, vagy átutalási igazolás, társasházi lakos esetében pedig közös képviselői igazolás bemutatását követően. A leadható hulladékok típusairól és a leadás feltételeiről, valamint a hulladékudvarok nyitva tartásától bővebb információk itt érhetőek el.

A Logisztikai és Szolgáltatói Központ működéséből és a hatékonyabb járatszervezésből kifolyólag október 1-től egyes XVIII. kerületi címeken módosul a kommunális hulladék begyűjtés napja. A változásban érintett címek listájáért kattintson ide.

A szelektív hulladékgyűjtést, továbbá a táblázatban nem szereplő kerületi címeket nem érinti a változás.

Ezúton is kérjük a lakosságot, hogy a tartályokat legkésőbb a hulladékbegyűjtés napján reggel 5 óráig készítsék ki az ingatlan elé.