125 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Gyakran ismételt kérdések a zöldhulladékokkal kapcsolatban

Mibe gyűjtsük a zöldhulladékot?

Csakis a közszolgáltató logójával ellátott, kereskedelmi forgalomban kapható zöldhulladék-gyűjtőzsákba.

A faágakat miért nem lehet a zsákba rakni?

A biológiailag lebomló zsákba csak lombot, kaszálékot, nyesedéket és vékony gallyakat lehet rakni. Azokat a méteres darabokra vágott és legfeljebb 10 cm átmérőjű, kihelyezett faágakat is elszállítják, amiket összekötözve helyezünk ki. A vastagabb faágakat két dolog miatt nem szabad a zsákba tenni: egyrészt a zsák könnyen kiszakadhat, másrészt a faágak lebomlási ideje hosszabb, mint a zsákba került anyagoké.

Ha más is kerül a zsákba, akkor nem viszik el?

Amennyiben más is kerül a zöldhulladék-gyűjtőzsákba, azt az ún. zöldhulladékos gépkocsira nem teszik fel, csak a háztartási hulladékot szállító jármű szállíthatja el. Ezt dokumentálják, és a szállítási költség a következő számlán megjelenhet.

De hát a zöldhulladékos zsákért már fizettem…

Ez nem vitás, de a zsák ára csupán a zöldhulladék elszállítását és kezelését tartalmazza. A háztartásban keletkezett települési szilárdhulladék kezelése jóval költségesebb.  Ráadásul, ha már második alkalommal ily módon szennyezett zsákot teszünk ki, akkor a dokumentálás és a plusz szállítási költség mellett a közszolgáltató értesítheti a - hulladékgazdálkodási bírság kiszabására jogosult - kerületi jegyzőt.

A zöldhulladékok szállítása mikor és milyen gyakran történik?

Tavasztól őszig tart a zöldhulladék elszállítása a vegetációs időszakban heti egy alkalommal, amelynek pontos időpontjairól a lakosok az FKF Nonprofit Zrt. honlapján tájékozódhatnak, ahol kerületi bontásban, térkép segítségével kereshetnek rá a biológiailag lebomló zöldhulladékos zsákok kikészítési időpontjára. Az oldalon arra vonatkozóan is találhatunk információt, hogy hol lehet a zsákokat megvásárolni. Ezen felül az FKF ún. zöldhulladékos hírlevélben is értesíti a lakosságot.