126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Gyakran ismételt kérdések a zöldhulladékokkal kapcsolatban

Miért kell a zöldhulladékot elkülönítetten gyűjteni?

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendelet határozza ezt meg. Ennek alapján 2016. január 1-től a zöldhulladékot a képződés helyén a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni, kivéve, ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás során komposztálják.

Mibe gyűjtsük a zöldhulladékot?

Csakis az FKF logójával ellátott KERTI ZÖLDHULLADÉKGYŰJTŐ-ZSÁK feliratú, lebomló, kereskedelmi forgalomban kapható hulladékgyűjtő zsákokba.

A faágakat miért nem lehet a zsákba rakni?

A lebomló zsákba csak lombot, kaszálékot, nyesedéket és vékony gallyakat lehet rakni. A vastagabb faágakat két dolog miatt nem szabad a zsákba tenni: egyrészt a zsák könnyen kiszakadhat, másrészt a faágak lebomlási ideje hosszabb, mint a zsákba került anyagoké. A max. 10 cm átmérőjű faágakat kérjük, hogy méteres darabokra vágva és megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve helyezzék ki az ingatlan elé.

Mi a teendő, ha zsákkal kapcsoltban minőségi kifogásom van?

A lebomló zsákok szavatossági ideje - anyagukból adódóan - rövidebb, ezért javasoljuk, megvásárlás után mielőbb használja fel. Amennyiben minőségi problémát tapasztalnak, a vásárlás helyén a vásárlást igazoló blokk ellenében a hibás terméket kicseréljük.

Ha más is kerül a zsákba, akkor nem viszik el?

Amennyiben más is kerül a zöldhulladék-gyűjtőzsákba, azt az ún. zöldhulladékos gépkocsira nem teszik fel, csak a háztartási hulladékot szállító jármű szállíthatja el. Ezt dokumentálják, és a szállítási költség a következő számlán megjelenhet.

A zöldhulladékok szállítása mikor és milyen gyakran történik?

Tavasztól őszig tart a zöldhulladék elszállítása - a vegetációs időszakban - heti egy alkalommal, amelynek pontos időpontjairól itt tájékozódhatnak, ahol kerületi bontásban, térkép segítségével kereshetnek rá a zöldhulladékok elszállítási időpontjára.

Mikor és hogyan helyezzem ki a zöldhulladékot?

Kérjük, hogy a kertekből származó zöldhulladékot bezsákolva, a max. 10 cm átmérőjű faágakat, gallyakat pedig kb. egyméteresre darabolva, megfelelő vastagságú zsineggel kötegelve helyezzék ki az ingatlan elé. Társaságunk kizárólag ezen kötegelt zöldhulladékot, illetve az FKF logójával ellátott KERTI ZÖLDHULLADÉKGYŰJTŐ-ZSÁK feliratú, lebomló hulladékgyűjtő zsákokat szállítja el.

Kérjük, hogy zöldhulladékot a lakókörzetükre érvényes elszállítási napon legkésőbb reggel 5 óráig, járműveinkkel megközelíthető, jól látható helyre helyezzék ki.

Hol tudok zöldhulladékgyűjtő-zsákot vásárolni?

A 100 literes kerti zöldhulladékgyűjtő-zsákok jelenleg bruttó 235 Ft/db áron kaphatók az FKF egyes ügyfélszolgálatain és hulladékgyűjtő-udvaraiban.

A zsákok ezenkívül megvásárolhatók független értékesítési pontokon is, azonban ott a zsákok ára eltérhet a Társaságunk által meghatározott ártól. Zöldhulladékgyűjtő-zsákot árusító partnereink listáját itt találja.