126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Hétvégén kezdődik a 2024. évi lomtalanítás Budapesten

Február 09.
Főoldali hírek, Lomtalanítás 2024
Hétvégén kezdődik a 2024. évi lomtalanítás Budapesten

Mint azt 1967 óta a fővárosiak megszokhatták, a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójának munkatársai kerületről kerületre haladva az éves lomtalanítási program során idén is megszabadítják a lakosságot nagydarabos hulladékaiktól. 

Azt, hogy ez mennyire komoly feladat, jól szemlélteti, hogy a tavalyi évben több, mint 31 ezer tonna lomhulladékot gyűjtöttek össze, - ami egy teljes budapesti kerület egész éves hulladékmennyiségének felel meg.

A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió évente egyszer, külön díjazás nélkül szállítja el a budapesti háztartásoktól a szabályosan kihelyezett nagydarabos hulladékot előre meghirdetett időpontokban – amelyet az év során folyamatosan tesznek közzé a www.fkf.hu oldalon. Idén a Fővárosban február 12-én Csepelen (XXI. kerület) kezdődik az éves lomtalanítási program, majd Belváros-Lipótváros (V. kerület), Budavár (I. kerület) és a XVI. kerület következik.

Az FKF a lomtalanítási tervet, a körzeteket és a kapcsolódó tájékoztatást is a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve szervezi.

Ahhoz, hogy ez a lakosság számára kényelmes szolgáltatás a környezeti szempontokat és a körforgásos hulladékgazdálkodás elvárásait is érvényesítse, a Társaság kifejezetten kéri a lakosokat, hogy a lomtalanításra vonatkozó előírásokat tartsák be, és csak olyan holmit helyezzenek ki, ami nem gyűjthető szelektíven és amely nem károsítja a környezetet. Tehát kizárólag nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútor, ágybetét, szőnyeg) helyezhető ki.

Tilos a lomnak nem minősülő hulladékféleségek kihelyezése, például háztartási hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék, elektromos és elektronikai hulladék, és építési-bontási törmelék, sitt sem helyezhető ki a házak elé. De föld, síküveg, zöldhulladék, textil, az ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék, és veszélyes hulladék sem kerülhet a közterületekre. Ezek egy része a lakosság számára rendelkezésre álló 18 budapesti szelektív hulladékgyűjtő-udvarban adható le, ahol újrahasznosításukról vagy környezetbarát módon történő ártalmatlanításukról szakemberek gondoskodnak.


A lomok elszállítását a meghirdetett időpontban történő kihelyezést követő napon végzik el a közterületeken. A Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója a lomtalanítást követően elvégzi az úttest takarítását, de az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége.

A lomok kikészítésének időpontjáról és módjáról a Társaság előzetesen, írásban tájékoztatja az érintett lakosságot, akik a www.fkf.hu weboldalon, térkép segítségével is tájékozódhatnak a lakcímükre vonatkozó pontos lomkikészítési dátumokról.

A Budapesti Közművek ezúton is kéri a fővárosiakat, hogy 

  • a lomot kizárólag a körzetükre vonatkozó kikészítés napján, 18 óra után helyezzék ki a lakóházuk előtti, hulladékgyűjtő járművekkel jól megközelíthető közterületre;
  • ne a parkoló autók mögé pakoljanak, mert úgy a Társaság járművei nem tudják megközelíteni a lomkupacokat (ha lehetséges, a társasházak jelöljenek ki egy-egy helyet, ahová a lakók kihelyezhetik a nagydarabos hulladékokat);
  • zöldterületre ne pakoljanak, óvják a környezetet.

 Egyre többen veszik igénybe a lakossági szelektív hulladékgyűjtő-udvarokat

A tavalyi év során begyűjtött lomhulladék mennyisége a 2022. évhez képest némileg csökkent, ez többek között a szelektív hulladékgyűjtő udvarok növekvő népszerűségének is köszönhető. A hulladékudvarok nagy előnye, hogy a lomok időpontfoglalást követően egész évben, egyes udvarokban még vasárnap is leadhatók. A lomtalanításkor ki nem helyezhető hulladékok is beszállíthatók az udvarokba, ahol már közel 50 féle hulladéktípus adható le környezetkímélő, biztonságos módon. A szolgáltatás népszerűségét jelzi, hogy a tavalyi évben több mint 260 ezren vették igénybe a budapesti lakossági hulladékudvarokat. Ezek elérhetőségéről, nyitvatartásáról, a leadható hulladékok típusáról és mennyiségéről minden információ elérhető a https://www.fkf.hu/hulladekudvarok weboldalon.

 A környezettudatos, felelős választás - ha még használható, adjuk oda másoknak

Lomtalanítás előtt érdemes végignézni a kidobásra szánt lomokat olyan szemmel is, hogy azok más számára még használhatók-e eredeti funkciójukban. Ha igen, úgy azok térítésmentesen leadhatók az FKF két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjában (1151 Budapest, Károlyi Sándor utca 166. és 1186 Budapest, Besence utca 1/A.), ahonnan jelképes tárolási díjért bárki elviheti őket, akinek szüksége van rá. Így növelhetjük a tárgyak (bútorok, könyvek, játékok, sportszerek, egyéb használati tárgyak) élettartamát és kevesebb hulladék keletkezik. Barkácsoláshoz, hobbi lakberendezéshez is érdemes alapanyagok után kutatni itt; ezt felismerve a budapestiek évek óta nagy számban látogatják a központokat: 2023-ban több, mint 24 ezren tértek be a két újrahasználati központ valamelyikébe.

2024. január 1-től Budakalász, Dömös, Kisoroszi, Nagytarcsa és Visegrád településeken is a Budapesti Közművek FKF hulladékgazdálkodási divíziója végzi a hulladékok begyűjtését. Ennek részeként évente egy alkalommal, előre egyeztetett időpontban házhoz menő rendszerben lomtalanítási szolgáltatást is nyújt minden háztartás részére, amelynek részleteiről a www.fkf.hu/agglomeracio-telepulesek oldalon tájékozódhatnak.


Budapest, 2024. február 9.

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.