126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

ÉVES LOMTALANÍTÁSI AKCIÓ
A 2023. ÉVI LAKOSSÁGI LOMTALANÍTÁS IDŐPONTJAI 

A budapesti lakosság minden évben igénybe veheti az FKF éves, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatását, melynek keretében lehetősége van megválni a háztartásoknál keletkezett nagydarabos hulladékoktól. Az FKF a lomtalanítási időpontokat a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve határozza meg, a munkaszüneti napok figyelembevételével. A kerületeket Társaságunk körzetekre osztotta, amelyekből koncentráltan, egy-egy nap alatt szállítja el a lomokat, gyorsan felszámolva ezzel az esetleges akadályt a közterületeken. A lomokat kizárólag a kihelyezést követő napon szállítja el Társaságunk az ingatlanok elől.

A lomok kikészítésének pontos időpontjáról és módjáról az FKF értesítő útján előzetesen, írásban is tájékoztatja az érintett lakosságot.

Társaságunk a lomtalanítást követően elvégzi az úttest takarítását, ugyanakkor az ingatlan előtti terület és a járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége.

MI HELYEZHETŐ KI A LOMTALANÍTÁSKOR A HÁZ ELÉ? 

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.


A LOMOK KIHELYEZÉSÉNEK A MÓDJA

Kérjük, a lomokat a lakóháza előtti, hulladékgyűjtő járműveinkkel jól megközelíthető közterületre helyezze ki úgy, hogy a gyalogos és autós forgalmat ne akadályozza. Kérjük, hogy lomot az úttestre, bicikliútra, zöldterületre ne helyezzen.

A 2023. ÉVI LAKOSSÁGI LOMTALANÍTÁS IDŐPONTJAI 
Lom kizárólag az adott címre vonatkozó, a hivatalos tájékoztatólevelünkben, valamint az alábbi táblázatban elérhető térképen megjelölt napon, 18 óra után helyezhető ki.
KERÜLET
Lomkikészítési időszakok 
Lomkikészítési körzetek és pontos időpontok
XXI. kerület
2023. február 12-23.
XXI. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
V. kerület
2023. február 24.
V. kerületi körzet és lomkikészítési időpont térképen
I. kerület
2023. február 25.
I. kerületi körzet és lomkikészítési időpont térképen
XVI. kerület
2023. február 26. - március 9.
XVI. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
XIII. kerület 2023. március 16-23. XIII. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
XXII. kerület 2023. március 26. - április 4. XXII. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
VIII. kerület 2023. április 11-17. VIII. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
XIX. kerület 2023. április 19-27. XIX. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
XII. kerület 2023. május 2-7.
XII. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
XV. kerület 2023. május 8-22. XV. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
X. kerület 2023. június 5-13.  X. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
XI. kerület 2023. június 15-28. 
XI. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
XIV. kerület 2023. június 30. - július 17. XIV. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
IV. kerület
2023. július 19. - augusztus 2. IV. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
XX. kerület 2023. augusztus 27. - szeptember 7. XX. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
II. kerület 2023. szeptember 10-17. II. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
III. kerület 2023. szeptember 19. - október 2. III. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
XVIII. kerület 2023. október 4-18.
XVIII. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
XXIII. kerület
2023. október 24-30.
XXIII. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
VI. kerület 2023. október 27-28. VI. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
XVII. kerület
2023. november 5-16. 
XVII. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
VII. kerület 2023. november 17-18. VII. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
IX. kerület 2023. november 20-24.
IX. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen

Felhívjuk a lakosok figyelmét arra, hogy az itt jelzett lomkikészítési időszak a kerület egészét érintő lomkikészítési időintervallum. Az egyes ingatlanokra vonatkozó lomkikészítés pontos időpontjáról a lakosok a postaládájukba eljuttatott hírlevélből, valamint a táblázatból megnyitható térképről tájékozódhatnak. 

Az egyes kerületek lomtalanítási időpontjait folyamatosan tesszük közzé a honlapon. Amennyiben a keresett kerületre vonatkozó időpontot nem találja, kérjük, keresse fel újra oldalunkat egy későbbi időpontban.

A lomtalanítási időpontokat Társaságunk a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve határozza meg, a munkaszüneti napok figyelembevételével. Az elszállítást az előző évek gyakorlatával megegyező módon, kizárólag a kihelyezést követő napon végzik munkatársaink.

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében kérjük, csak a hivatalos tájékoztató levelünkben, valamint a fenti táblázatból megnyitható kerületi térképben a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki a lomokat. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül.

VESZÉLYES HULLADÉKOK GYŰJTÉSE EGÉSZ ÉVBEN 

A veszélyes hulladék leadására a budapesti hulladékudvarok biztosítanak lehetőséget. További információk ⇒

A hulladékudvarok elérhetőségéről, nyitvatartásáról és az egyes hulladékudvarokban leadható hulladéktípusokról, valamint a leadás feltételeiről kérjük, tájékozódjon ezen a linken. 

Ennek a korszerű, környezettudatos megoldásnak számos előnye van:

  • az egészségünket is veszélyeztető hulladékféleségek egész évben, tetszőleges időpontban szabályosan leadhatók
  • környezettudatos, biztonságos lehetőséget kínálnak a szelektív hulladékgyűjtő-udvarok a veszélyes anyagok leadására és tárolására
  • egyéb - külön gyűjtött - hulladékfélék is leadhatók
  • a jól megközelíthető, fix átvevőhelyeken szakképzett személyzet áll a lakosok rendelkezésére

Részletes tájékoztató a veszélyes hulladék leadásról 


LOMLEADÁS EGÉSZ ÉVBEN A KIJELÖLT HULLADÉKUDVAROKBAN

A budapesti háztartások a nagydarabos lomhulladéktól nemcsak az arra kijelölt lomtalanítási napon válhatnak meg, azok az egész év során beszállíthatók az alábbi hulladékudvarokba:

A lomokat előzetes időpontfoglalást követően lehet leadni az udvarokban, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig.
A hulladékudvarok szolgáltatásait magyarországi lakosok magyarországi lakcímkártya / tartózkodási engedély / hatósági bizonyítvány / regisztrációs igazolás / bejelentőlap egyikének bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe.

ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Kérjük, hogy újrahasznosítható csomagolási hulladékokat (fehér üveg, színes üveg, papír, műanyag, fémdoboz, italos kartondoboz) ne helyezzen ki a lomokkal együtt, erre a célra használja az ingatlanoknál rendszeresített szelektív gyűjtőtartályokat, vagy vegye igénybe hulladékgyűjtő-szigeteinket, valamint lakossági hulladékudvarainkat!

ÚJRAHASZNÁLAT

A már feleslegessé vált, de más számára még használható tárgyak, bútorok leadására ingyenes lehetőséget biztosítunk a két Szemléletformáló és Újrahasználati Központunkban egész évben:

További információk az újrahasznosításról és újrahasználatról ⇒

EGYEDI ÉS ESETI LOMTALANÍTÁS MEGRENDELÉSE - KÜLÖN DÍJAZÁS ELLENÉBEN

A háztartások, társasházak az értesítőben jelzettől eltérő időpontban, külön díjazás ellenében is rendelhetnek lomtalanítást Társaságunktól. Szolgáltatásainkkal kapcsolatos további kérdései esetén, hívja telefonszámunkat: +36 1 700 7000. Ügyfélszolgálatunk készséggel áll az Ön rendelkezésére. A szolgáltatást írásban (e-mailben, Hivatali Kapun keresztül vagy levélben), illetve személyesen az ügyfélszolgálati irodákban lehet megrendelni.  Aktuális díjszabásunk ide kattintva elérhető!

Tájékoztatjuk, hogy aki az utcára helyezett lomot eltulajdonítja, bűncselekményt követ el. A lomkihelyezés időpontjának és helyszínének betartását, valamint a kihelyezett anyagféleségeket a hatóság ellenőrizheti, a szabálytalan kihelyezést szankcionálhatja, amely közterületszennyezési szabálysértésnek minősül, büntetése 150.000 Ft-ig terjedhet. Az elkövetőkkel szemben az illetékes hatóság jogosult eljárni, ezzel kapcsolatos bejelentését náluk teheti meg.