126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Házhoz menő Szelektív hulladékgyűjtés2022. január 1-től valamennyi begyűjtési rendszerünkben (házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, lakossági hulladékudvarok) az italos kartondoboz (pl. Tetra Pak) átkerül a kevert csomagolási hulladékok közé, a sárgafedelű, sárga jelzésű műanyag- és fémgyűjtő tartályokba. 

A kékfedelű tartályokban kizárólag tiszta papírhulladék gyűjthető! 
Amennyiben az ingatlanhoz tartozó - időben kikészített - szelektív hulladékgyűjtő-edények ürítése a hulladéknaptár szerint esedékes időpontban esetlegesen bármilyen okból elmaradna, kérjük, az edényt hagyja kint az ingatlan előtt, hogy munkatársaink mielőbb pótolni tudják az elszállítást. Kollégáink lehetőségeikhez mérten már másnap, de legkésőbb a hét szombatján elszállítják a szelektív hulladékot. Kérjük, az időközben keletkező többlet kevert csomagolási hulladékot (műanyag, fém és italoskarton) helyezze a szelektív kukába, vagy ha tele van, akkor átlátszó műanyag zacskóba vagy zsákba, a kartonpapírokat pedig lapra hajtva és kötegelve helyezze az edény mellé oly módon, hogy a forgalmat ne akadályozza.

Házhoz menő lakossági szelektív hulladékgyűjtés - Magyar Termék Nagydíjas (2014) szolgáltatás - KEOP-1.1.1/B/10-11-2011-0002

Hasznos tudnivalók a szelektív gyűjtőtartályok használatáról:


Kék fedelű tartály: Ez a tartály újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok, gyűjtésére alkalmas.
A dobozokat lapítva kell az edénybe helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal minél több papírhulladék férjen a tartályba.

Kérjük, NE dobjanak bele élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazó (pl. olaj, zsír, oldószer) papírokat, használt papír zsebkendőt, szalvétákat!Kérjük, amennyiben nagyméretű papírhulladékot szeretne elszállíttatni, azt maximum a tartály méretével megegyező méretűre hajtogassa össze, vagy darabolja fel. Ha rendszeresen keletkezik többlet szelektív hulladéka, ami már nem fér a tartályba, javasoljuk igényeljen plusz tartályt ügyfélszolgálatunkon, amit díjmentesen rendelkezésére bocsátunk.
Sárga fedelű tartály: Ez a tartály az üdítős és ásványvizes PET palackok, kiöblített háztartási flakonok és azok lecsavart kupakjai (pl. samponos, habfürdős), háztartásban előforduló tiszta fóliák (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák), kimosott tejes-, joghurtos poharak, kiöblített italos kartondobozok (tejes-, gyümölcsleves doboz) gyűjtésére alkalmas. Ebben helyezhetők el továbbá a különféle háztartási fémhulladékok (pl. evőeszközök) és fémdobozok (italos- és konzervdobozok). A fém- és műanyaghulladékok, valamint az italoskartonok elkülönítése utólag, válogatóműben történik. A műanyag flakonokat és italos dobozokat lapítva kell a kukába helyezni, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el.

Az alábbi műanyagfajtákat várjuk a FKF sárga tetejű edényeibe:

  • PET: 1-es kód
  • HDPE: 2-es kód
  • LDPE: 4-es kód
  • PP: 5-ös kód

Kérjük, NE dobjanak bele zsíros, olajos, háztartási vegyi anyaggal szennyezett (nem kimosott) flakont, margarinos dobozt, élelmiszer-maradványt tartalmazó műanyagot, hungarocellt, CD-Iemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), mert újrahasznosításuk jelenleg nem megoldott! A fémhulladékok esetében is fontos, hogy azok kiöblítve, tisztán kerüljenek a tartályba.


Gyakran ismételt kérdések a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban

Tájékoztató anyagok

Az edényeket az ürítés napján kora reggel 5 óráig, vagy az azt megelőző nap este kell kihelyezni jól látható, célgépünkkel könnyen megközelíthető közterületre, az úttest melletti járda szélére. Az elszállítást végző járat személyzete a tartályt az ürítést követően a kikészítés helyére állítja vissza.

Tájékoztatjuk, hogy a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény alapján az ingatlantulajdonosnak, illetve a társasháznak kell gondoskodnia arról, hogy a szelektíven összegyűjtött hulladékok (a papír, illetve a műanyag és fém) a megfelelő tartályba kerüljenek.

Amennyiben a szelektív gyűjtőtartályok nem az előírás szerinti megfelelő anyagú hulladékot tartalmazzák, úgy az FKF a hulladékot nem tudja a szelektív gyűjtés keretében elszállítani, és erről a lakókat/ingatlantulajdonost írásban tájékoztatja. Ilyen esetben a tartályok tartalmának rendbetételéről, továbbá a szelektív gyűjtőtartályok mellé rakott egyéb, nem odaillő hulladék kezeléséről is az ingatlan tulajdonosának, vagy a lakóház kezelőjének kell gondoskodnia.

Az edényzet könnyebb azonosíthatósága érdekében az ingatlan címét tüntessék fel a kihelyezett tartályokon. A cím felírásakor az uniós címke nem sérülhet, annak tartalma nem módosítható.

A szelektív hulladékgyűjtő tartályok házon belüli elhelyezése, tisztán tartása, a ház elé való ki- és visszahelyezése, valamint a járda ürítés utáni, szükség szerinti takarítása a lakóingatlan tulajdonosának, illetve a társasháznak a feladata.

Fontos!

  • Nem ürítik ki a tartályt kollégáink akkor sem, ha az nem a frakciónak megfelelő anyagot tartalmazza. Ekkor egy átválogatásra vonatkozó felhívást hagynak a helyszínen.
  • A gyűjtőtartályok mellé rakott egyéb, nem odavaló hulladék kezeléséről is az ingatlan tulajdonosának, vagy a lakóház kezelőjének kell gondoskodnia.
  • Az ingatlan címét fel kell tüntetni a kihelyezett edényeken

A megrongálódott tartályok javítását, vagy cseréjét bejelentést követően tudjuk csak elvégezni.


Társaságunk 2013. március 25-én, a gyűjtőtartályok kiszállításával kezdte meg a fővárosban a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapest teljes területére, fokozatosan történő kiterjesztését. A teljes lefedettség 22 hónap alatt, 2015-re valósult meg.
A projekt finanszírozására a Fővárosi Önkormányzat sikerrel pályázott európai uniós forrásra. Szolgáltatásunk keretében a lakóingatlanoknál a papír, valamint a műanyag és fém frakciók kerülnek begyűjtésre.

 “A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer”
Azonosító szám: KEOP-1.1.1/B/10-11-2011-0002

A Fővárosi Önkormányzat és az FKF célja egy olyan integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése volt Budapesten, amely hozzájárul a fenntartható hulladékgazdálkodás megvalósításához. A fejlesztést szükségessé tették azok az európai uniós előírások és hazai jogszabályok, amelyek a képződő hulladék csökkentését tűzték ki célul. Ezeknek a kötelezettségeknek csak a szelektív hulladékgyűjtés hatékony rendszerének a kialakításával és bevezetésével lehetett megfelelni. A házhoz menő gyűjtési rendszer nélkül, önmagában a gyűjtőszigetes rendszerrel a jogszabályok által előírt hasznosítási arányszámok nem teljesíthetők.

A lakótelepi-, belvárosi, illetve egyéb társasházas övezetekben összesen 83.000 db 240 literes, a kertvárosi, családi házas területeken 320.000 db 120 literes hulladékgyűjtő tartályt helyeztünk ki.  Jelentős változás volt, hogy a tartálytest sötétkék, fedelük – jelezve a benne elhelyezhető hulladék fajtáját - az egybegyűjtött műanyag és fém esetében sárga, papír esetében kék színű.

Újdonság, hogy a környezet védelme érdekében első alkalommal kerülnek beszerzésre alternatív üzemű hulladékgyűjtő járművek.


Házhoz menő menő szelektív hulladékgyűjtés - FKF Nonprofit Zrt. referencia film