126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

MIT HOVA DOBJAK? - MŰANYAG ÉS FÉM

A háztartásban keletkező műanyag és fém hulladékok elhelyezhetők:


 
  • a gyűjtőszigetek sárga és szürke színű edényeiben
  • 2011-től a sárga és szürke színű konténerekben fém- és műanyaghulladék egyaránt elhelyezhető, azonban az ürítést követően az egybegyűjtött hulladékot különválasztják.
    A gyűjtőszigetek listájáért és térképes megjelenítésért kattintson a fenti linkre!
 


Mi helyezhető a sárga jelzésű edényekbe? 

  • műanyag: kizárólag italos PET-palackok és azok lecsavart kupakjai, flakonok, szatyrok, fóliák (csak csomagolási műanyag) 
  • *PET, HDPE, LDPE, PP
  • fém csomagolási hulladék: konzerv- és italos fémdobozok (a hulladékudvarokban külön konténerekben gyűjtik) 

Kérjük, NE dobjanak bele:  CD-lemezt, vegyszeres ill. zsíros flakonokat, műanyag játékokat, hungarocellt, ételmaradékkal szennyezett konzervdobozokat!


Mi történik a szeleltíven gyűjtött műanyagokkal? 

A lakosságnál a másik legnagyobb mennyiségben keletkező hulladékfajta a műanyag, amelyből négy fő hulladéktípust (frakciót) gyűjtenek az FKF Nonprofit Zrt. szelektív hulladékgyűjtési rendszerében:

A lakossági szelektív gyűjtésből származó műanyag-fém együtt gyűjtött hulladék gépi és kézi feldolgozása korszerű technológia segítségével történik. Ennek az anyagféleségnek az újrahasznosítására jól működő háttéripar alakult ki. A különböző műanyagfajtákat külön-külön hasznosítják. A vegyesen összegyűjtött műanyag hulladékokat a hulladékválogatóban anyagfajta és szín szerint különítik el. A hasznosító-üzemben ezután a műanyagokat tisztítják és darabolják, majd granulátumot készítenek belőlük, ami közvetlenül alkalmas már késztermékek előállítására.

Mi történik a szelektíven gyűjtött fémekkel? 

A vastartalmú konzervdobozokat és az alumínium italos dobozokat gépi és kézi úton válogatják. A mágnesezhető fémeket mágnesek segítségével választják szét a nem mágnesezhető alumíniumtól. A vastartalmú hulladékok újrahasznosítása több száz éves múltra tekint vissza a vas- és acéliparban. Az alumíniumdobozokból kevesebb keletkezik, de a környezetvédelmi szempontok miatt különösen fontos szelektíven gyűjtenünk azokat is. Az alumínium csomagolóanyagok minőségromlás nélkül újrahasznosíthatók, és ez az eljárás rendkívüli mértékű energia-megtakarítással jár az elsődleges alumíniumgyártáshoz képest.