126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Gyakran ismételt kérdések a lomtalanítással kapcsolatban

Lomtalanításkor mit dobhatok, rakhatok ki?

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék helyezhető ki a ház elé, amik méretüknél fogva nem férnek a kukába. Ilyen például az elhasználódott bútor, matrac, szőnyeg, nagyméretű sportszer (pl. síléc), nagyméretű használati tárgyak (pl. gyermekfürdető).

Lomtalanításkor mit nem dobhatok, rakhatok ki?

NEM helyezhetünk ki: vegyes háztartási hulladékot, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot, textilt (pl. ruhanemű) veszélyes ill. speciális kezelést igénylő hulladékot (pl. elektromos és elektronikai hulladék), építési és bontási törmeléket, gumiabroncsot, zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű), szénport, hamut, földet, elkülönítetten gyűjtött üveg, papír, műanyag és fém hulladékot, gépjárműroncsot.

Hogyan helyezzem ki a lomokat?

A lomokat a környezet, a zöldterületek és a közlekedők számára biztonságos módon tegyük ki úgy, hogy azok sem a gyalogosok, sem az autósok közlekedését ne zavarják, viszont a begyűjtést végző jármű számára jól megközelíthetők legyenek.

Hogyan kapok értesítést a lomtalanításról?

Az évenként egyszeri díjmentes lomtalanításról a lakók írásban kapnak értesítést postaládájukba és honlapunkon is elérhető az ezzel kapcsolatos rendszeresen frissülő tájékoztató. A lomkikészítés pontos időpontját, kérjük minden esetben betartani!

Mikor helyezhetem ki a lomot?

A lomokat a hivatalos tájékoztató levelünkben megjelölt napon, 18 óra után készíthetik ki a lakosok. A hírlevélben megjelölt határidő előtt vagy után kihelyezett hulladéklerakás miatt a közterület-felügyelők büntetést szabhatnak ki. A lomok elszállítását követően kirakott hulladékokat külön díj megfizetése ellenében szállítják csak el. A lomtalanítást követően a közterület-fenntartók elvégzik az úttest takarítását, azonban az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége. 

Hol adhatom le a veszélyes hulladékokat? 

Veszélyes hulladék leadására a budapesti hulladékudvarok biztosítanak lehetőséget. Részletes tájékoztató a veszélyes hulladék leadásról 

Mit tegyek, ha nem az éves lomtalanítás során szeretnék megválni a lomoktól? 

A budapesti háztartások a lomhulladéktól nemcsak az arra kijelölt lomtalanítási napon válhatnak meg, hanem azok az egész év során beszállíthatók az alábbi hulladékudvarokba:

  • 1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166.
  • 1225 Budapest, Nagytétényi út 335.
  • 1186 Budapest, Besence u. 1/a.

A lomokat előzetes időpontfoglalást követően lehet leadni az udvarokban, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig. A hulladékudvarok szolgáltatásait a budapesti lakosok igazolások bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe.

További részletek.

A háztartások, társasházak külön díjazás ellenében is rendelhetnek lomtalanítást Társaságunktól. Szolgáltatásainkkal kapcsolatos további kérdései esetén, hívja telefonszámunkat: +36 1 700 7000. Ügyfélszolgálatunk készséggel áll az Ön rendelkezésére. A szolgáltatást írásban (e-mailben, Hivatali Kapun keresztül vagy levélben), illetve személyesen az ügyfélszolgálati irodákban lehet megrendelni.  Aktuális díjszabásunk ide kattintva elérhető!

Mit tehetek annak érdekében, hogy a lehető legkisebb rendetlenséggel járjon a lomtalanítás az utcánkban?

Sajnos az FKF munkatársai is rendszeresen tapasztalják a lomtalanítást kísérő jelenségek egyes következményeit, ami esetenként jelentős többletmunkát (és többletköltséget) jelent. A törvény alapján a lom az utcára történő kihelyezéssel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) tulajdonába kerül, így vagyon elleni szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el az, aki elvisz belőle.

A lomkihelyezés időpontjának és helyszínének betartását, valamint a kihelyezett anyagféleségeket a hatóság ellenőrizheti, a szabálytalan kihelyezést szankcionálhatja, amely közterületszennyezési szabálysértésnek minősül, büntetése 150.000 Ft-ig terjedhet. Az elkövetőkkel szemben az illetékes hatóság jogosult eljárni.

A legtöbbet mi, lakosok tehetjük ez ellen azzal, ha csak a tájékoztatóban megjelölt időpontban tesszük ki hulladékunkat, nem napokkal korábban. Így a lom legfeljebb egy éjszakát várakozik a közterületen.

Van-e alternatívája a lomtalanításnak?

Igen. Létezik egy olyan megoldás, amivel még másokon is segíthetünk. Ha olyan, számunkra felesleges tárgyat szeretnénk kidobni, ami megítélésünk szerint jó állapotban van, még használható, érdemes azt az FKF két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjának egyikében leadni, amelyek a

  • 1151 Budapest, Károlyi Sándor u. 166., illetve a
  • 1186 Budapest, Besence u. 1/a. szám alatt találhatók.

Gondoljunk arra, hogy ha olyan bútor, gyerekjáték, sporteszköz, könyv stb. van otthonunkban, ami nekünk már értéktelen, az másoknak még hasznos lehet és örömet okozhat, ezért csak annyit kell tennünk, hogy az egyik újrahasználati központban adjuk le azokat.