125 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Gyakran ismételt kérdések a lomtalanítással kapcsolatban

Lomtalanításkor mit dobhatok, rakhatok ki?

A dobást ne úgy értelmezzük, mint néhányan, akik az erkélyről, ablakból dobálják le az utcára a feleslegessé vált holmikat! Úgy tegyük ki azokat, hogy se a gyalogosok, se az autósok közlekedését ne zavarják, viszont a begyűjtést végző jármű számára jól megközelíthetők legyenek, továbbá ügyeljünk arra is, hogy a lomok a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsák, és ne járjanak baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével!

NEM helyezhetünk ki: vegyes háztartási hulladékot, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot, veszélyes  ill speciális kezelést igénylő hulladékot, építési és bontási törmeléket, gumiabroncsot, zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű), szénport, hamut, földet, elkülönítetten gyűjtött üveg, papír, műanyag és fém hulladékot, gépjárműroncsot. 

Az évenkénti lomtalanításról a lakók írásban kapnak értesítést postaládájukba. A társasházakban kifüggesztett plakátokon is tájékoztatjuk a lakosságot a lomkikészítés pontos időpontjáról, amit kérünk minden esetben betartani.  A lomokat a hivatalos tájékoztató levelünkben megjelölt napon, 18 óra után készíthetik ki a lakosok. A hírlevélben megjelölt határidő előtt vagy után kihelyezett hulladéklerakás miatt a közterület-felügyelők büntetést szabhatnak ki. A lomok elszállítását követően kirakott hulladékokat külön díj megfizetése ellenében szállítják csak el. A lomtalanítást követően a közterület-fenntartók elvégzik az úttest takarítását, azonban az ingatlan előtti terület és járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége. 

A háztartásokban keletkező veszélyes ill. speciális kezelést igénylőhulladékok átvételére az FKF Nonprofit Zrt. minden lomtalanítási körzetben az elszállítás napján ideiglenes gyűjtőpontot határoz meg, amelynek címe és nyitvatartási ideje ugyancsak megtalálható a hírlevélben. Az alábbi veszélyes ill. speciális kezelést igénylőhulladékok leadására a lomelszállítás napján van lehetőség.

A KIJELÖLT, IDEIGLENES GYŰJTŐPONTOKON A LAKOSSÁG ÁLTAL LEADHATÓ VESZÉLYES, ILLETVE EGYÉB, KÜLÖNLEGES KEZELÉST IGÉNYLŐ HULLADÉKOK TÍPUSAI ÉS EGYSZERI ALKALOMMAL LEADHATÓ MENNYISÉGEI: 
 • sütőolaj és göngyölegei (15 liter, göngyöleg: 5 kg)
 • festékmaradék és göngyölegei (5 liter/20 kg, göngyöleg: 5 kg)

 • olajos műanyagflakon (5 kg)

 • oldószerek, hígítók (5 liter)

 • növényvédő-szerek (5 liter)

 • akkumulátor, szárazelemek (3 db, 1 kg)

 • elektromos és elektronikai hulladék (2 db)
 • gumiabroncs (8 db)

 • szóró-palack (1 kg)

 • fénycső (10 db)
 • gyógyszerhulladék (1 kg)

Lomizók, guberálók, turkálók - Mit tegyek, ha mindent összeborogatnak, szétdobálnak?

Sajnos az FKF Nonprofit Zrt. munkatársai rendszeresen tapasztalják a „felforgató” tevékenységet, ami jelentős többletmunkát (és többletköltséget) jelent. A törvény kimondja, hogy a lomtalanításkor az utcára kitett hulladék a hulladékgazdálkodási koordináló és vagyonkezelő (NHKV Zrt.) tulajdona, emiatt ha azt más, azaz nem a közszolgáltató elviszi, az lopást követ el, és számolnia kell a jogi következményekkel. A közterület-felügyelők és a rendőrök is igyekeznek fellépni a „lomizókkal” szemben, de legtöbbet mégis mi, lakosok tehetjük azzal, hogy csak a tájékoztatóban megjelölt időpontban tesszük ki hulladékunkat, nem napokkal korábban. Így a lom legfeljebb egy éjszakát várakozik a közterületen.

Van-e alternatívája a lomtalanításnak?

Igen. Létezik egy olyan megoldás, amivel még másokon is segíthetünk. Ha olyan, számunkra felesleges dolgot szeretnénk kidobni, ami még megítélésünk szerint jó állapotban van, még használható, érdemes azt az FKF Nonprofit Zrt. két Szemléletformáló és Újrahasználati Központjának egyikében leadni, amelyek a XV. kerület, Károlyi Sándor utca 166., illetve a XVIII. kerület, Besence utca 1/A. szám alatt találhatók. Gondoljunk arra, hogy akár olyan bútor, gyerekjáték, sporteszköz, könyv stb. van otthonunkban, ami nekünk már értéktelen, az másoknak még hasznos lehet és örömet okozhat, ezért csak annyit kell tennünk, hogy az egyik újrahasználati központ felé vesszük az irányt.