126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

TÁJÉKOZTATÓ A 2021. ÉVI LOMTALANÍTÁSRÓL

Társaságunk a lomtalanítás alkalmával a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat (amelyek méretük miatt nem rakhatók a hulladékgyűjtő tartályokba) gyűjti össze és szállítja el. Társaságunk idén hagyományos módon végzi a lomtalanítást, de hasznosítja azokat a tapasztalatokat, amelyekre a tavalyi évben, a járványhelyzet miatt alkalmazott gyűjtőpontos rendszer keretében tett szert egyes kerületekben. Ezen tapasztalatokat és a lakosságtól érkezett visszajelzéseket figyelembe véve, az idei évtől a veszélyes hulladék leadására – a megváltozott jogi környezetre is tekintettel – a budapesti hulladékudvarok biztosítanak lehetőséget egész évben.

A korábbinál lényegesen korszerűbb, környezettudatosabb megoldásnak számos előnye van:

  • az egészségünket is veszélyeztető hulladékféleségek a lomtalanításra várakozás, tárolás nélkül, egész évben, tetszőleges időpontban szabályosan leadhatók
  • környezettudatos, biztonságos lehetőséget kínálnak a hulladékudvarok a veszélyes anyagok leadására és tárolására
  • egyéb - külön gyűjtött - hulladékfélék is leadhatók
  • a közterületek, utcák tiszták maradnak, elkerülhető a szennyeződés
  • az FKF alvállalkozók helyett saját infrastruktúrájával és hozzáértő szakembereivel végzi a veszélyes hulladékok átvételét
  • a jól megközelíthető, fix átvevőhelyeken szakképzett személyzet áll a lakosok rendelkezésére

A lomokat azonban, az előző évek gyakorlatával megegyező módon, kizárólag a kihelyezést követő napon szállítja el Társaságunk az ingatlanok elől.  A lomok kikészítésének pontos időpontjáról és módjáról az FKF értesítő útján előzetesen, írásban tájékoztatja az érintett lakosságot.

A LOMOK KIKÉSZÍTÉSI IDŐSZAKAI 
Felhívjuk a lakosok figyelmét arra, hogy az itt jelzett lomkikészítési időszak a kerület egészét érintő lomkikészítési időintervallum. Az egyes ingatlanokra vonatkozó lomkikészítés pontos időpontjáról a lakosok a postaládájukba eljuttatott hírlevélből, valamint az alábbi táblázatból megnyitható térképről tájékozódhatnak. 


ÉVES LAKOSSÁGI LOMTALANÍTÁS IDŐPONTJAI 2021
KERÜLET
Lomkikészítési időszakok 
 
XXI. kerület
február 14. és 25. között
V. kerület
február 26.
I. kerület
február 27.
XV. kerület
február 28. és március 11. között
XVI. kerület
március 16-29.
XXII. kerület
április 6-15.
XII. kerület
április 16-20.KERÜLET
Lomkikészítési időszakok 2021
Lomkikészítési körzetek és pontos időpontok
Lom kizárólag az adott címre vonatkozó, a hivatalos tájékoztatólevelünkben valamint az alábbi táblázatban elérhető térképen megjelölt napon, 18 óra után helyezhető ki.
XIX. kerület
április 21-29.
XIX. kerületi körzetek és lomkikészítési időpontok térképen
VIII. kerület
május 2-7.
XIII. kerület május 10-17. XIII. kerületi körzetek és lomtalanítási időpontok térképen
X. kerület május 25. - június 2. X. kerületi körzetek és lomtalanítási időpontok térképen
IV. kerület június 6-20. IV. kerületi körzetek és lomtalanítási időpontok térképen
XIV. kerület június 27. - július 12. XIV. kerületi körzetek és lomtalanítási időpontok térképen
III. kerület július 14-27.  III. kerületi körzetek és lomtalanítási időpontok térképen
XX. kerület augusztus 22. - szeptember 2. XX. kerületi körzetek és lomtalanítási időpontok térképen
XI. kerület szeptember 7-20. XI. kerületi körzetek és lomtalanítási időpontok térképen
II. kerület szeptember 22-29.  II. kerületi körzetek és lomtalanítási időpontok térképen
XVIII. kerület október 7-20.  XVIII. kerületi körzetek és lomtalanítási időpontok térképen
VI. kerület október 8-9.  VI. kerületi körzetek és lomtalanítási időpontok térképen
XXIII. kerület október 25-28. XXIII. kerületi lomtalanítási időpontok térképen
VII. kerület  november 5-6. VII. kerületi lomtalanítási időpontok térképen
XVII. kerület  november 8-21. XVII. kerületi lomtalanítási időpontok térképen
IX. kerület november 24-29. IX. kerületi lomtalanítási időpontok térképen

A lomtalanítási időpontokat Társaságunk a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve határozza meg, a munkaszüneti napok figyelembevételével. Az elszállítást az előző évek gyakorlatával megegyező módon, kizárólag a kihelyezést követő napon végzi az FKF. 

Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében kérjük, csak a hivatalos tájékoztató levelünkben valamint a fenti táblázatból megnyitható kerületi térképben a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki a lomokat.  A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül.

MI HELYEZHETŐ KI A LOMTALANÍTÁSKOR A HÁZ ELÉ? 

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.

A LOMOK KIHELYEZÉSÉNEK MÓDJA

Kérjük, a lomokat a lakóháza előtti, hulladékgyűjtő járműveinkkel jól megközelíthető közterületre helyezze ki úgy, hogy a gyalogos és autós forgalmat ne akadályozza. Kérjük, hogy lomot az úttestre, bicikliútra ne helyezzen.

VESZÉLYES HULLADÉKOK GYŰJTÉSE EGÉSZ ÉVBEN 

A tavalyi lomtalanítás tapasztalatait és a lakosságtól érkezett visszajelzéseket figyelembe véve, az idei évtől a veszélyes hulladék leadására – a megváltozott jogi környezetre is tekintettel – a budapesti hulladékudvarok biztosítanak lehetőséget.
A hulladékudvarok elérhetőségéről, nyitvatartásáról és az egyes hulladékudvarokban leadható hulladéktípusokról, valamint a leadás feltételeiről kérjük, tájékozódjon ezen a linken.

Részletes tájékoztató a veszélyes hulladék leadásról 

LOMLEADÁS EGÉSZ ÉVBEN A KIJELÖLT HULLADÉKUDVAROKBAN

A budapesti háztartások a lomhulladéktól nemcsak az arra kijelölt lomtalanítási napon válhatnak meg, azok az egész év során beszállíthatók az alábbi hulladékudvarokba:

A lomokat előzetes időpontfoglalást követően lehet leadni az udvarokban, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig. A hulladékudvarok szolgáltatásait a budapesti lakosok igazolások bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe. További részletek.

ÚJRAHASZNOSÍTÁS 

Kérjük, hogy újrahasznosítható csomagolási hulladékokat (fehér üveg, színes üveg, papír, műanyag, fémdoboz, italos kartondoboz) ne helyezzen ki a lomokkal együtt, erre a célra használja az ingatlanhoz rendszeresített szelektív gyűjtőtartályainkatvagy vegye igénybe hulladékgyűjtő-szigeteinket, valamint lakossági hulladékudvarainkat!

ÚJRAHASZNÁLAT

A már feleslegessé vált, de más számára még használható tárgyak, bútorok leadására ingyenes lehetőséget biztosítunk a két Szemléletformáló és Újrahasználati Központunkban egész évben:

EGYEDI ÉS ESETI LOMTALANÍTÁS MEGRENDELÉSE - KÜLÖN DÍJAZÁS ELLENÉBEN

A háztartások, társasházak külön díjazás ellenében, soron kívül is rendelhetnek háztól történő lomelszállítást Társaságunktól. A szolgáltatással kapcsolatos további kérdései esetén kérjük, hívja zöldszámunkat: 06 80 353 353. Ügyfélszolgálatunk készséggel áll az Ön rendelkezésére. A szolgáltatást írásban (levélben, faxon, e-mailben) lehet megrendelni. Aktuális díjszabásunk ide kattintva elérhető!

Gyakran ismételt kérdések a lomtalanítással kapcsolatban »