126 éve a tiszta Budapestért
Hulladéknaptár
Ügyfélszolgálat

Lomtalanítás


ÉVES LOMTALANÍTÁSI  AKCIÓ

A budapesti lakosság minden évben igénybe veheti az FKF éves, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatását, melynek keretében lehetősége van megválni a háztartásoknál keletkezett nagydarabos hulladékoktól. Az FKF a lomtalanítási időpontokat a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve határozza meg, a munkaszüneti napok figyelembevételével. A kerületeket Társaságunk körzetekre osztotta, amelyekből koncentráltan, egy-egy nap alatt szállítja el a lomokat, gyorsan felszámolva ezzel az esetleges akadályt a közterületeken.

A lomok kikészítésének pontos időpontjáról és módjáról az alábbi linkre kattintva tájékozódhat, továbbá előzetesen értesítő útján, írásban is tájékoztatjuk az érintett lakosságot. Az elszállítás az előző évek gyakorlatával megegyező módon, a kihelyezést követő napon történik. 

Társaságunk a lomtalanítást követően elvégzi az úttest takarítását, ugyanakkor az ingatlan előtti terület és a járdaszakasz megtisztítása az ingatlan tulajdonosának, üzemeltetőjének, használójának kötelessége.

TÁJÉKOZTATÓ A 2023. ÉVI LOMTALANÍTÁSRÓL


MI HELYEZHETŐ KI A LOMTALANÍTÁSKOR A HÁZ ELÉ? 

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.

A LOMOK KIHELYEZÉSÉNEK A MÓDJA

Kérjük, a lomokat a lakóháza előtti, hulladékgyűjtő járműveinkkel jól megközelíthető közterületre helyezze ki úgy, hogy a gyalogos és autós forgalmat ne akadályozza. Kérjük, hogy lomot az úttestre, bicikliútra, zöldterületre ne helyezzen.

VESZÉLYES HULLADÉKOK GYŰJTÉSE EGÉSZ ÉVBEN 

A veszélyes hulladék leadására a budapesti hulladékudvarok biztosítanak lehetőséget.

A hulladékudvarok elérhetőségéről, nyitvatartásáról és az egyes hulladékudvarokban leadható hulladéktípusokról, valamint a leadás feltételeiről kérjük, tájékozódjon ezen a linken. 

Ennek a korszerű, környezettudatos megoldásnak számos előnye van:

  • az egészségünket is veszélyeztető hulladékféleségek egész évben, tetszőleges időpontban szabályosan leadhatók
  • környezettudatos, biztonságos lehetőséget kínálnak a szelektív hulladékgyűjtő-udvarok a veszélyes anyagok leadására és tárolására
  • egyéb - külön gyűjtött - hulladékfélék is leadhatók
  • a jól megközelíthető, fix átvevőhelyeken szakképzett személyzet áll a lakosok rendelkezésére

Részletes tájékoztató a veszélyes hulladék leadásról  

LOMLEADÁS EGÉSZ ÉVBEN A KIJELÖLT HULLADÉKUDVAROKBAN

A budapesti háztartások a nagydarabos lomhulladéktól nemcsak az arra kijelölt lomtalanítási napon válhatnak meg, azok az egész év során beszállíthatók az alábbi hulladékudvarokba:

A lomokat előzetes időpontfoglalást követően lehet leadni az udvarokban, alkalmanként 150 kg, egy évben maximum 1200 kg mennyiségig. A hulladékudvarok szolgáltatásait a budapesti lakosok igazolások bemutatását követően, hulladékfajtánként meghatározott napi és éves limitig díjmentesen vehetik igénybe. További részletek.

ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Kérjük, hogy újrahasznosítható csomagolási hulladékokat (fehér üveg, színes üveg, papír, műanyag, fémdoboz, italos kartondoboz) ne helyezzen ki a lomokkal együtt, erre a célra használja az ingatlanoknál rendszeresített szelektív gyűjtőtartályokat, vagy vegye igénybe hulladékgyűjtő-szigeteinket, valamint lakossági hulladékudvarainkat!

ÚJRAHASZNÁLAT

A már feleslegessé vált, de más számára még használható tárgyak, bútorok leadására ingyenes lehetőséget biztosítunk a két Szemléletformáló és Újrahasználati Központunkban egész évben:

EGYEDI ÉS ESETI LOMTALANÍTÁS MEGRENDELÉSE - KÜLÖN DÍJAZÁS ELLENÉBEN

A háztartások, társasházak az értesítőben jelzettől eltérő időpontban, külön díjazás ellenében is rendelhetnek lomtalanítást Társaságunktól. Szolgáltatásainkkal kapcsolatos további kérdései esetén, hívja telefonszámunkat: +36 1 700 7000. Ügyfélszolgálatunk készséggel áll az Ön rendelkezésére. A szolgáltatást írásban (e-mailben, Hivatali Kapun keresztül vagy levélben), illetve személyesen az ügyfélszolgálati irodákban lehet megrendelni.  Aktuális díjszabásunk ide kattintva elérhető!

A lom az utcára történő kihelyezéssel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) tulajdonába kerül, így vagyon elleni szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el az, aki elvisz belőle. A lomkihelyezés időpontjának és helyszínének betartását, valamint a kihelyezett anyagféleségeket a hatóság ellenőrizheti, a szabálytalan kihelyezést szankcionálhatja, amely közterületszennyezési szabálysértésnek minősül, büntetése 150.000 Ft-ig terjedhet. Az elkövetőkkel szemben az illetékes hatóság jogosult eljárni, ezzel kapcsolatos bejelentését náluk teheti meg.

Gyakran ismételt kérdések a lomtalanítással kapcsolatban

Lomtalanítás

Lomtalanítás alkalmával a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat gyűjti össze és szállítja el...

Szelektív hulladékgyűjtés

Az FKF jelenleg három különböző lehetőséget kínál a budapesti lakosság részére a szelektíven gyűjtött hulladék...

Kerti zöldhulladék-gyűjtés

A lehullott falevelek, ágak összegyűjtésekor, fűnyíráskor is fontos, hogy odafigyeljünk a környezettudatosságr...

Szelektív hulladékgyűjtő-udvarok, újrahasználati központok

Budapesten jelenleg 18 hulladékgyűjtő-udvar működik, ahol a lakosság leadhatja a szelektíven gyűjtött hulladék...

Kommunális hulladékgyűjtés

Társaságunk 950 000 háztartásnál végez települési szilárdhulladék-kezeléssel összefüggő komplex közszolgáltatá

Edukáció

A környezettudatos gondolkodásmód kialakítását, a felelős szemléletmód formálását minél fiatalabb korban érdem...